2024. március 29. - Auguszta
Forrnak az indulatok Dányban. A helyi, Margarétásokként elhíresült független szervezet és a Fidesz összerúgta a port. Az eredmény: vasárnap időközi választásokat tartanak a dányi négyes körzetben.
2010. október 16. szombat 13:30 - Tóbiás Gábor
Dr. Szép Tibor, a Pest Megyei Területi Választási Iroda vezetője a dányi ügyről
A Területi Választási Bizottsághoz került az ügy. Előtte természetesen a Helyi Választási Bizottság (HVB) megállapította az eredményt. A fellebbezés alapján azt tudom ismertetni, ami a Területi Választási Bizottság (TVB) döntése volt.

Ezt fellebbezték meg a négyes szavazókör vonatkozásában. Október 4-én a HVB már állást foglalt ebben a kérdésében, a TVB pedig október 8-án határozott. Azt állapította meg a TVB, hogy a négyes számú szavazókörben - ez a határozat indoklásában is szerepel - olyan események zajlottak, ami alapján a választás eredménye a négyes szavazókörben kétségbe vonható.

Három szavazatszámláló bizottsági tag arról nyilatkozott, hogy meglehetősen furcsán zajlottak ott az események. Erre tekintettel a Megyei Választási Bizottság az eredményt megsemmisítette és október 17-ére új választást tűzött ki.

Ezt a határozatot megfellebbezték, de a Megyei Bíróság helybenhagyta az eredeti határozatot. Gyakorlatilag ez az eseménysorozat jogerős vége, ami azt jelenti, hogy Dányban 17-én választás lesz a 4-es szavazókörben.

A döntéshozók (a TVB tagjai) is arra tudtak támaszkodni, amit a szavazatszámláló bizottsági tagok a nyilatkozataikban tanúsítottak. Tehát a szavazók ún. hullámokban érkeztek, a szavazófülkékbe segítők is bementek a szavazókkal, és az utcán választási segédanyagot kaptak. A TVB határozatának az indoklása és a megyei bíróságnak a végzése is tartalmazza ezeket.

Egyébiránt az írástudatlan, vak vagy gyengén látó személy vagy aki rossz egészségi állapotú személyek kérhetnek segítséget.

A szavazatszámláló bizottság tagjai segíthetnek, vagy ha segítővel érkezik az illető, akkor ő segíthet. Tehát nem kizárt a segítségnyújtás.
Dányon meglehetősen sajátságos körülmények között zajlott október 3-án az önkormányzati választás. A 4230 lelkes pest megyei faluban négy választási körzet van, az első háromban nem volt probléma, viszont a negyedikben történtek olyan dolgok, melyek miatt a Területi Választási Bizottság végül úgy határozott: október 17-én, azaz holnap új választásokat írnak ki.

Két erő feszül egymásnak: a Fidesz helyi szervezete és a magukat Margarétásokként definiáló független szervezet. Mindkettő egymásra mutogat, homlokegyenest ellenkező dolgokat állítanak a harmadikai eseményekkel kapcsolatban. A cigány kisebbség meg közbelép.

Prológus

A történet a négy évvel ezelőtti választások után kezdődött. Akkor még 12 fős volt (a polgármestert is beleszámolva) a képviselő testület Dányban és a Margarétások is bejutottak a testületbe. Kezdetben „kevesebben kerültünk be, de az idők folyamán egy 6-6-os felállás alakult ki a képviselői összeférhetetlenségek, illetve lemondások miatt” – mondja Szekeres Sándor a Margarétások mostani polgármester jelöltje.

A feszültségek már ekkor élesedtek. „Szekeres Sándor 2006-ban is indult polgármesternek, akkor is alulmaradt a csapatával együtt. Viszont négy évig az előző polgármestert egyszerűen nem hagyta dolgozni. Embereket golyóztak ki a képviselőtestületből, hogy megfeleződjön a testület és létrejöjjön 6-6-os felállás” – avat be a múltba Gódor Lajosné, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje.

Ebből kifolyólag patthelyzet állt elő a közgyűlésben, gyakorlatilag döntésképtelen volt a testület. „Négy évig a testület semmit tudott végigvinni. Kimaradtunk az összes EU-s beruházásból. Dányban négy év alatt nem volt semmilyen fejlesztés” – vázolja Gódorné.

Érthető módon Szekeres Sándor kicsit más megvilágításból látja a múltat: „meglehetősen sok volt a feszültség az elmúlt négy évben. Mi egy fiatalabb generáció vagyunk, akik a saját elképzeléseiket szerették volna érvényesíteni a falu vezetésében. Azokban a dolgokban, amiket célkitűzésekben megjelöltünk, illetve amikor arról beszéltünk, mire nyújtsunk be pályázatot, minek vagyunk egyáltalán alanyai.”

A falu jegyzője

„Szekeres úr mellett áll a jegyző, akit 2006-ban fegyelmivel fölfüggesztett az önkormányzat” – mondja Gódorné.

Persze Szekeres Sándor másképp fogalmaz: „a falu életét nagyban nehezítette: a jegyzőt négy évvel ezelőtt a felálló képviselő testület egy elég sajátságos, koncepciósnak nevezhető munkaügyi per kapcsán felfüggesztette. Az elmúlt négy évet az is átszőtte, hogy az önkormányzatnak a hatalmat gyakorló, kezdetben többséget jelentő része gyakorlatilag folyamatosan pereskedett a felfüggesztett jegyző ellen. A jegyző az összes munkaügyi perét megnyerte az önkormányzat ellen. A falunak ez nagyon sok pénzébe került.”

„Mellette egy megbízott jegyzőt kellett alkalmaznunk, aki a napi ügyeket vitte. Vele is sok probléma volt. A saját alkalmazását nem tudta törvényes módon végrehajtani, mert nem egy  "második közszolgálati viszonyt" hozott létre, hanem egy megbízási szerződéssel alkalmazták. Rengeteget küzdöttünk és birkóztunk ezekkel a törvénytelenségekkel.” – mondja Szekeres.

„Ez a dolog nem csak személy szerint rólam szól – folytatja Szekeres Sándor – ez egy baráti társaság. (Mármint a Margarétások – a szerk.) Ez helyi független képviselőjelölteket és egy polgármester jelöltet jelent. A szimbólumunk a margaréta, ez alapján híresültünk el úgy, mint a helyi Margarétások.”

„A Margarétás csapat mindent elkövet a hatalomra kerülés érdekében: visszahozzák a felfüggesztett jegyzőt és ők uralják a falut. Nem tudom, milyen erők mozgatják a háttérből őket. Ez a falu egy gazdag település. Nincs tartozása, van 50 hektár földterülete, negyven előközművesített telke, ivóvízkútjai, melegvizes kút a határában. Valakik meg akarják szerezni ezeket és Szekeres úrékat használják föl erre a célra” – fogalmazza meg az összeesküvés elméletet Gódor Lajosné.

Válassz, ha tudsz

Ilyen körülmények között nem csoda, az önkormányzati választások során is akadt bonyodalom rendesen. Ráadásul az önkormányzati reformnak köszönhetően hatra csökkent a képviselői helyek száma. (Plusz a polgármester.) A hét helyért összesen 23-an küzdöttek.

A Margarétások befolyásolásról, kampánycsend-sértésről beszélnek, a Fidesz polgármester-jelöltje cáfolja mindezt.

Az biztos, a Területi Választási Bizottság megállapította: a dányi önkormányzati választások alkalmával olyan események zajlottak, melyek alapján a választás eredménye a négyes szavazókörben kétségbe vonható.

Egyél, igyál, jól szavazzál

A dányi 4. számú szavazókör egyik delegált tagjának észrevétele
A helyszíni ellenőrzésre kiérkező Helyi Választási Bizottságot személyesen is tájékoztattam arról, hogy a szavazókörben felfüggesztésre került a szavazás a folyamatos együttszavazások miatt. A Szavazatszámláló Bizottság szavazást is tartott abban a kérdésben, hogy egyszerre több személy is tartózkodhat-e a szavazófülkékben. A Szavazatszámláló Bizottság a – FIDESZ-es delegált ellenszavazata mellett – úgy határozott ugyan, hogy segítő személyek nem tartózkodhatnak a szavazófülkékben, de ez a törvénytelen gyakorlat ennek ellenére is tovább folytatódott. A Bizottság Elnök asszonya, azzal lépett át a határozatba is foglalt törvényi előírás betartása fölött, hogy ez a szavazási forma a helyi szokásjogba szerinte belefér. Utóbb kiderült, hogy sem a szavazás felfüggesztéséről, sem az együttszavazások megakadályozásával kapcsolatos határozatról nem készült szavazóköri jegyzőkönyv, és a kapcsolódó tájékoztatásomat nem tartalmazza a Helyi Választási Bizottság ellenőrzéséről készült jegyzőkönyv sem.
A faluban négy szavazókör van (és az ötödik a kisebbségi), és mint már föntebb utaltunk rá a problémák leginkább a négyes szavazókörben voltak. Ez a településnek az "újtelepi" része, ahol a cigánysor is található.

„Nyílt kampánycsend-sértés történt” – mondja Szekeres Sándor. A cigánytelepről bejelentés érkezett és rendőrségi jegyzőkönyvek is készületek arról, hogy egész nap zajlott a kisebbségiek etetése, itatása szervezett szállítása a szavazókörbe. „Nem azért etetünk, itatunk titeket, hogy most ne menjetek szavazni” – ezt több tanú hallani vélte.

„A folyamatos bejelentések nyomán helyszíni ellenőrzésre kiszálló Helyi Választási Bizottság pontosan azt tapasztalta, amit a bejelentők is: Sz. B. és F. I. autóban ültek, körülöttük az éppen befolyásolni és szállítani kívánt választópolgárok csoportja volt. A Helyi Választási Bizottság felhívta a figyelmét a kampányolási tilalomra és annak lehetséges jogi következményeire. Sz. B. még a Helyi Választási Bizottságot fenyegette meg Brüsszelben történő feljelentéssel, arra a képtelenségre hivatkozván: a Helyi Választási Bizottság a „cigányok gyülekezési jogát sértette” a kampányolási tilalomra való felszólításával” – részlet a szerkesztőségünkhöz eljutatott levélből.

„Segédanyagot is kaptak, hogy kire kell szavazniuk – állítja Szekeres – ezen a jelöltek nevének feltüntetésén túlmenően ez a felhívás is szerepelt: „Emlékeztetető, vigye magával vasárnap!” Ráadásul nyíltan kiabáltak az utcán ilyesmit:  „Gyere szavazni, csak ne a Margarétásokra, hanem a Fideszre kell szavazni!”

„Elég sok problémát okozott ez a történet – mondja Szekeres - igen nagy számban jelentek meg a romák. Ennek az lett a következménye, hogy az együttszavazások és a hangoskodás miatt ebben a szavazókörben fel kellett függeszteni a szavazást is. A szavazatszámláló bizottság tagjai próbáltak úrrá lenni azon a káoszon, ami ott kialakult és ennek sajnos volt egy másik negatív következményei is: azok a szavazók, akik szerettek volna bemenni ebbe a szavazókörbe negyedszer meg ötödször nem kísérelték meg a bejutást. Nem állták végig azt a sort ebben a miliőben. Akár 40-50 percen vagy egy órán keresztül is állniuk kellett.”

A rejtélyes Sz. B. is cáfol a Fidesszel együtt

„Fölháborító, amiket Szekeres úr állít” – így Gódor Lajosné. Majd hozzáteszi: „A szavazókör környékén semmilyen kampányolás nem volt. Én egy hívő katolikus ember vagyok, nem szoktam ilyen módszerekhez folyamodni. Közülünk senki nem kampányolt sehol, még a cigánysoron sem. Még azt is el tudom képzelni, hogy mindezt a Szekeresék szervezték meg ellenünk. Ő egy III/II-es ügynök volt. Ezek a módszerek az ő módszerei, én ezt maximálisan elutasítom.”

„Ez egy kitaláció. Szekeres úr mindent kitalált, hogy mi cigányok a Fideszre szavaztunk. Hát arra szavazunk, akire akarunk, nem?” – mondja Szajkó Béla a roma kisebbségi önkormányzat vezetője. „Nem volt szervezett támogatás. Előtte egy héttel volt kampánygyűlésünk a kultúrházban. Ez olyan, mint amikor bármelyik párt kampányol: én is megmondtam, a Fideszre fogok szavazni.”

„Mi megnyertük a cigányválasztást. Itt a cigányság összetart és ezt akarja Szekeres Sándor megbontani, hogy így ő legyen a polgármester. Most nem tudja ezt magakadályozni, mert a cigányság ugyanúgy a Fidesz jelöltjeire fog szavazni.” – így Szajkó.

Összemosták?

„A kisebbségi választás körül valóban történt civakodás, verekedés, a Helyi Választási Bizottság jegyzőkönyvébe is ez került. A Lungo Drom meg a másik csapat (RO-MA, akik meg is nyerték a kisebbségi választásokat – a szerk.) egymás között rivalizált. De ez csak a kisebbségi önkormányzati helyek miatt tört ki. Szekeresék ezt a két dolgot összemosták és ezzel mentek aztán TVB-hez és a bíróságra” - mondja a fideszes polgármester jelölt. „A rendőrségi jegyzőkönyvekben sehol meg nem említik, hogy a Fidesz csoport kampányolt volna, ez csak a cigány kisebbségi önkormányzatról szólt.”

„A Helyi Választási Bizottság is egyértelműen kimondta, semmiféle kampányolás, kampánycsend-sértés nem történt. Senki nem tapasztalta érdekes módon semmit, senki nem tett bejelentést. Az égvilágon semmi nem történt.”

„Kedden eszébe jutott és nyilatkoztatta a delegáltjait, senki másnak a saját delegáltjait, hogy mi történt. Hát vasárnap nem látták a delegáltak?” - teszi fel a költőit Gódor Lajosné.

Magától értetődő, hogy erre Szekeres Sándornak is van válasza: „rengeteg megkeresést kaptam hétfőn (október 4-én) azoktól, akik tisztességes módon elmenetek szavazni, nem hagyhatjuk annyiban, hogy egy etikátlan módon megszervezett és lebonyolított választási eredmény döntse el a falu életét.”

A cigánysoron nem úgy van az

Szajkó Béla még hozzáfűzte a történtekhez: „nem tudom a bíróság hogyan ítélkezett, mert itt nincsenek ilyen tények, amiket a Szekeres úr állít. A cigánytelepre kijött a választó bizottság… Hát a cigánytelepen nem úgy van az élet. Azt mondják, mi ittunk, de itt ilyen nem történt. A cigánytelepen beszélgetnek a cigányok, ahogy az utcán is beszélget mindenki. Főleg választáskor.”

„Sajnálom, hogy a bíróság így döntött, de így legalább kijön az igazság. Még többen fognak a Fideszre szavazni.”

„A rendőrségi jegyzőkönyveknek meg semmi jelentősége. Találkoztam a rendőrökkel, ott cirkáltak a cigánytelepen, azt mondták, hogy Szajkó úr bejelentés történt. Ennyi.”

„Én nem szállítottam senkit, csak beteg embereket vittem be kocsival. Szervezett szállítás nem volt.”

„Van körülbelül 290 szavazó cigány, csak 30 nincs velünk, ezt ki merem jelenteni. Most vasárnap lesz a választás a 250 cigány egyszerre fog elindulni, szavazni. Sorban állnak majd, most ez szervezett dolog, hogy sorban állnak és szavaznak? A törvény nem tiltja, hogy egyszerre menjenek szavazni.”

A négyes körzet a mérleg nyelve

„Az első három szavazókörnek az eredménye egy nagyon szép statisztikai átlagot mutat, ez alapján az első hat helyen a hat margarétás képviselő áll. Viszont a négyes szavazókörben teljesen fölborultak a választási eredmények.” – mondja Szekeres.

„Ha a statisztikai átlagokat nézzük, akkor olyan nagyságrendben tolódott el a dolog a Fidesz javára, hogy ez már önmagában is azt mutatja, befolyásolás történt. 204 plusz szavazatot kaptak egy olyan helyen ahol kb. 500-an szavaztak” – így Szekeres.

Ezzel szemben Gódor Lajosné ezt egyáltalán nem furcsállja: „természetes, hogy a négyes szavazókörben, ahol 1005-en szavazhatnak, az ember több szavazatot kap.”

Vasárnap talán eldől minden

„Szekeres úrék a négyes körzetet már házról házra járták. Az embert rágalmazzák, hazudoznak össze vissza. 26 éve dolgozom a dányi vízműnél soha senkivel nem volt bajom. Amióta ezek betették a lábukat a községbe, azóta nincsen nyugalom” – summázza Gódor Lajosné, aki arra számít, hogy a Fidesz csoport nyeri a választásokat.

Szekeres Sándor viszont másképp látja mindezt: „azt tartom végtelenül szomorúnak, hogy van itt egy olyan társaság, aki nagyon biztosra szeretett volna menni. Az egész dolog azon bukott ki, rettenetes módon túlnyerték magukat egy olyan körzetben, ahol túlságosan erős volt a ráhatás. Tisztességes emberek ilyenkor fölállnának. Ők viszont a hétvégén ugyanúgy elindítják a jelöltjeiket.”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását