2024. április 23. - Béla

TE Ganz-Röck Zrt: nem tulajdonosok nem tudják megmenteni a céget

A tulajdonosok, a Resonator Kft. és a Vegyépszer Zrt. saját erőből nem képes megmenteni a kiskunfélegyházi TE Ganz-Röck Zrt.-t - közölték a tulajdonosok.
2010. október 18. hétfő 19:20 - HírExtra
A közlemény szerint a TE Ganz-Röck hétfőn késő délutánra összehívott közgyűlésén új befektető bevonásáról dönthetnek a részvényesek, de ennek feltétele az, hogy a kormánykezességgel folyósítandó hitel november végéig rendelkezésre álljon és új megállapodások jöjjenek létre a bankokkal és szállítókkal. A 2010 áprilisában hozott kormányhatározat arról szólt, hogy legfeljebb 2,071 milliárd forint hitelhez kap állami garanciát a TE Ganz-Röck Zrt. A korábbi tájékoztatás szerint akkor a társaság abban bízott, hogy 3-3,5 hónapon belül hozzájuthat a kereskedelmi banki kölcsönhöz.

A kiskunfélegyházi gyár dolgozói október eleje óta sztrájkolnak az elmaradt bérük kifizetéséért. A közlemény emlékeztet arra, hogy a Transelektro 2006-ban történt felszámolása után az új tulajdonosok 2,5 milliárd forint pénzügyi forrást juttattak közvetlenül a társaságnak. Az elmúlt három évben további 8,5 milliárd forint banki kölcsönhöz és fizetési, teljesítési, illetve jótállási garanciához nyújtottak fedezetet az új tulajdonosok.

A TE Ganz-Röck tulajdonosai több mint 3 milliárd forint banki adósságteherrel vették át a céget. A gazdasági válság és a krízishelyzet miatt már 2009-ben a kormánytól kértek segítséget. A hosszú tárgyalássorozat eredményeként 2010-re kidolgozták a TE Ganz-Röck megmentési és szerkezetátalakítási tervét a csődhelyzet elkerülésére. Ennek alapján született 2010 áprilisában a garanciavállalásról szóló kormányhatározat. A társaság igazgatósága erre a hitelre számítva megállapodást kötött a finanszírozó bankokkal és a beszállítókkal a fizetési átütemezésről, ami lehetővé tette a cég további működését. Ezek a megállapodások azonban lejártak - olvasható a közleményben.

Az idén már kevesebb forrást tudtak biztosítani a TE Ganz-Röck Zrt. finanszírozására a tulajdonosok, mert az építőipar területén tevékenykedő cégekként árbevételük csökkent és saját tevékenységük finanszírozása is nehézségekbe ütközik. A közlemény hangsúlyozza, ha sikertelen marad a befektető bevonása, akkor a tulajdonosok 6 milliárd forint befektetésüket, a dolgozók pedig az állásukat vesztik el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását