2024. április 19. - Emma

Epres Panni elszántan küzd a gyilkos baktérium ellen

Epres Panni elszántan küzd a kisgyermekeket veszélyeztető baktérium, a Pneumococcus ellen. Egy jótékonysági program keretén belül több száz gyermek kaphatta meg ingyen az amúgy fizetős védőoltást.
2010. október 21. csütörtök 13:57 - HírExtra
Vámos Erika is segít a veszélyezetett gyerekeken

Epres Panni és Vámos Erika, a TV2 műsorvezetőjének támogatásával és jelenlétében nyílt lehetőség beoltatni a legújabb 13 komponensű Pneumococcus elleni védőoltással olyan kisgyermeket, akinek korábban nem részesülhettek a ma már minden 2 év alatti gyermeknek ingyenesen járó oltásban.

A szervezők Magyarország legszegényebb és idén tavasszal árvíz sújtotta településeire, Csenyétére, Ónodra, Szendrőre, Miskolcra, Felsőzsolcára és Krasznokvajdára vittek több millió forint értékben oltóanyagot. Az új vakcina az eddig elérhető legszélesebb védelmet biztosítja azzal a baktériummal szemben, amely az agyhártyagyulladás leggyakoribb kórokozója, de okozhat agyvelőgyulladást, vérmérgezést, tüdőgyulladást, komoly légzőszervi, illetve fül-orr-gégészeti megbetegedéseket, sőt súlyos esetben halálos kimenetellel is járhat.

A WHO adatai szerint a Pneumococcus fertőzés következménye világviszonylatban másfél millió öt év alatti kisgyermek halálát okozza. Az is tény, hogy csaknem minden negyedik kisgyermek, aki megkapta e baktérium okozta agyhártyagyulladást, belehalt a fertőzésbe.

Panni családjában tagédiát okozott a fertőzés

A kétgyermekes Epres Panni és férje, az olimpiai bajnok vízilabdázó Benedek Tibor, már 3 és 1 éves gyermekeiknek is beadatta a Pneumococus elleni vakcinát. „Természetes, hogy itt vagyok. Ha jelenlétemmel hozzájárulhatok, hogy minél többen tudják meg egy ilyen oltás életmentő hatását, akkor ez a legkevesebb, amit megtehetek.

A családban ráadásul többszörösen érintettek vagyunk. Édesapámnak volt agyhártyagyulladása, a testvére gyerekkorában bele is halt. Így tudom, mivel járhat egy ilyen betegség. Ugyan mostanában divatossá vált számtalan betegség ellen oltást kérni, amivel nem teljesen értek egyet.

Ám a szabadon választható oltások közül ez volt az, aminek a beadatásán a saját gyermekeinknél egyáltalán nem gondolkodtam, hiszen olyan komoly betegségtől óv meg, amik nagyon ijesztően hangoznak, és előfordulhatnak akár a közvetlen környezetünkben. Szeretném ezt a gyermekeimnél elkerülni.” – vallja a modell.

A legtöbb gyerek észre sem vette, hogy oltást kapott. A néhány másodperces beavatkozás után Panni és Erika játékokkal is jutalmazta a bátor gyerekeket.

A 2006 előtt született gyerekeknek fizetős voltt az oltás


A Pneumococcus elleni védőoltást csak 2008. október 1-től biztosítja ingyenesen az állam a két évesnél fiatalabb gyermekek részére, így a 2006. szeptember 30-a előtt született gyermekek eddig nem kaphatták meg térítésmentesen a számos betegségtől megóvó vakcinát. A gyermekek, - különösen a bölcsődés, óvódás korosztály – az intézményes ellátásokba való bekerülést követően fokozottan veszélyeztetettek a különféle vírusos, bakteriális megbetegedésekre.

A kórokozókkal szembeni gyenge immunrendszerük miatt, az öt év alatti kisgyermekek a legveszélyeztetettebbek, ők ugyanis még nem tudnak védekezni a nevezett baktériummal szemben. A védettség meghatározó lehet az influenzajárvány esetén is, a szövődmények elkerülése miatt.

Veszélyes kórokozó

Az 1800-as évek vége óta ismert Pneumococcus baktériumnak több mint 90 típusa ismert, ám közülük csak néhány okoz súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedést. A regisztrált PCV13 (Prevenar13) 13 komponensű védőoltást úgy alkották meg, hogy a lehető legszélesebb szerotípus-lefedettséget biztosítsa a konjugált vakcinák között. Ez a vakcina, úgynevezett immunmemóriát ad, legfeljebb emlékeztető oltásra lehet szükség a fokozott kockázatú betegeknél.

Vámos Erika még nem anyuka, hiszen örökbefogadás előtt áll, de szívügye az egészségvédelem. „Jól eső érzés nem csak beszélni a megelőzésről, hanem tenni is érte. Mostani összefogásunk példa erre, hogy szó szerint házhoz vihetjük az egészséget a felajánlásnak köszönhetően a legmodernebb oltóanyag segítségével. A gyerekek azok, akik a leginkább kiszolgáltatottabbak, így hatalmas a szülők felelőssége.”- mondta a szerkesztő-műsorvezető.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását