2024. április 19. - Emma

Magyar gyerekkórus Spanyolországban

A nyíregyházi Cantemus Gyermekkórus is részt vesz a spanyolországi Tolosában megrendezett 42. Nemzetközi Kórusversenyen.
2010. október 21. csütörtök 22:17 - HírExtra
Az október 24-től november 5-ig tartó nemzetközi megmérettetésre egy 45 főből álló csoport utazik ki, akik a kötelező, spanyol nyelvű darabok mellett magyar szerzők műveit is előadják - mondta Szilágyi Szilárd, a kórus sajtóreferense csütörtökön az MTI-nek.

Az olaszországi Arezzo és Gorizia, a franciaországi Tours, a bulgáriai Várna, valamint Debrecen mellett Tolosa ad otthont Európa legrangosabb ilyen versenyének, melyen több különböző kategóriákban - vegyeskar, női kar, gyermekkar - indulnak a résztvevők. A kategóriák győztesei versengenek a kórusverseny nagydíjáért, amelyet idén is megcéloz a Cantemus. A nyíregyházi kórus együttesei - a Pro Musica Leánykar, a Cantemus Vegyeskar és a Banchieri Énekegyüttes - eddig összesen hét első díjat és egy verseny nagydíjat szereztek Tolosában, de számos második, harmadik és közönségdíjat egyaránt elhódítottak.

Szilágyi Szilárd hozzátette: a Szabó Dénes karnagy által vezetett Cantemus Gyermekkórusnak ezen a versenyen eddig meg kellett elégednie egy második és egy harmadik helyezéssel, ami a gyermekkari versenykategória színvonala alapján szép eredménynek számít.

A megmérettetés keretében október 31-én rendezik a gyermekkari kategória versenyét, ahol litván és spanyol énekkarokkal kell megküzdeniük a nyíregyháziaknak. A versenyt megelőző napokban emellett számos hangversenyt adnak majd Spanyolország településein, de a dél-franciaországi Roujan városka közönsége is hallhatja majd éneküket.

A szabolcsi megyeszékhely Kodály Zoltán Általános Iskolájának legnagyobb - 120 főből álló - és a legtöbb sikert elérő kórusa a Cantemus Gyermekkórus, amely 1974 óta a világ zeneirodalmának legszebb műveit énekli. Adtak már hangversenyt a világ számos országában, s olyan világhírű karmesterek vezényelték őket, mint Leonard Bernstein, Doráti Antal, Ozava Szeidzsi (Seiji Ozawa), Joó Árpád vagy Giuseppe Patane.

A kórus a világ jelentősebb kórusversenyein összesen több mint húsz díjat szerezett, 1989-ben elnyerte a Magyar Művészetért Alapítvány Nagydíját, 1993-ban pedig a Bartók-Pásztory-díjat. Az együttes vezetője, Szabó Dénes kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréséül 1985-ben Liszt Ferenc-díjat, 1993-ban Bartók-Pásztory-díjat, 2000-ben pedig Kossuth-díjat vehetett át.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását