2024. április 18. - Andrea, Ilma

Nehézfémek, ón és formaldehid a játékokban

A német Stiftung Warentest fogyasztóvédelmi alapítvány vizsgálata alapján a jelenleg kapható játékok nagy része - legyen szó plüssállatról, babáról vagy favonatról - tele van egészségre ártalmas anyagokkal.
2010. október 24. vasárnap 20:14 - HírExtra
A mostani tesztben az ötven vizsgált játék több mint nyolcvan százaléka tartalmazott káros anyagokat, két harmaduk jelentős mennyiséget. A Warentest véleménye szerint öt esetben a gyerekek közvetlen veszélynek vannak kitéve játék közben, mivel apró alkatrészek válhatnak le a termékekről, amelyeket a kisgyermekek könnyen lenyelhetnek.

A szakértők "csúnya meglepetésként" jellemezték a kapott eredményeket. Még a márkák, így a Brio, az Eichhorn, a Fisher Price vagy a Steiff sem állták ki a próbát - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de).

A leggyakrabban előforduló káros anyagok az úgynevezett policiklikus aromás szénhidrogének (PAH), a lágyítók (ftalátok), a formaldehid, a nehézfémek és a szerves ónvegyületek. Egyeseket rákkeltőként tartják számon, mások allergiát okozhatnak. Még a fajátékok is jelentős mennyiségű káros anyagot tartalmaznak - derül ki a "test" magazin novemberi számában megjelenő eredményekből. Egyetlen termék sem volt teljesen "makulátlan".

A németországi játékok több mint fele Kínából származik - ez az arány hazánkban sem jobb. Ezek közül az elmúlt években többször akadt olyan, amelyben az előírt határértékeket meghaladó mennyiségű mérgező anyagot találtak. A fogyasztóvédők ráadásul régóta követelik e határértékek csökkentését.

A Stiftung Warentest azt tanácsolja, hogy a játék megvásárlása előtt vizsgáljuk át azt a könnyen leváló apró alkatrészekre ügyleve, feltűnő szag esetén pedig inkább hagyjuk a boltban. A kisgyermekeknek szánt babák leginkább anyagból készüljenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását