2024. március 29. - Auguszta

Herczog: dönteni kell az űrkutatás finanszírozásáról

Kiélezett a verseny a műholdas Föld-megfigyelési rendszerek kiépítése terén, de Európa lemaradhat, ha nem dönt időben az űrprogramja finanszírozásáról – hangoztatta Herczog Edit (MSZP) EP-képviselő az Európai Parlament új űrpolitikát szorgalmazó brüsszeli konferenciáján kedden.
2010. október 27. szerda 06:22 - HírExtra
Közleménye szerint a képviselő úgy véli, hogy a források gördülékeny biztosítása kell ahhoz a 2014-gyel kezdődő költségvetési ciklusban is, hogy az európai műholdak 2018-ra működjenek. A verseny arról szól, hogy 2018 környékén ki lesz az első, aki a jelenlegi GPS technológiánál fejlettebb műholdas Föld-megfigyelési rendszert lesz képes kiépíteni és fenntartani.

Oroszország, Kína és a jelenlegi piacvezető Egyesült Államok mind gőzerővel dolgoznak az elsőségért, míg Európa is megkezdte a szükséges közel 30 műhold fellövését - emlékeztetett Herczog Edit. Az űrpolitikát a Lisszaboni szerződés emelte közösségi szintre, és ez teszi lehetővé, hogy az EU-nak saját műholdjai és kiszolgáló infrastruktúrája legyen. A források folyamatos rendelkezésre állása azonban jelenleg csak a 2013-as költségvetési ciklus végéig biztosított.

A képviselő szerint kemény vita várható az uniós tagországok kormányait képviselő Tanács, az Európai Bizottság és az uniós parlament között a 2014-2020-as költségvetés előkészítése során az űrpolitikai fejezetekről.

"Láttuk, hogy a válság hatására az EU nagy kutatási projektjei veszélybe kerültek, pedig éppen most kellene az innovációra és a technológiai elsőségünk biztosítására áldoznunk" - vélte Herczog. A képviselő bízik benne, hogy a következő fél évben megkezdődő költségvetési egyeztetési folyamatban az űrprogram is kellő figyelmet kap az unió soros elnökségét akkor betöltő Magyarország kormányának részéről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását