2024. április 19. - Emma

Gyarapodott a dollármilliárdosok száma

Százhuszonnyolcra nőtt a kínai dollármilliárdosok száma, 49-cel lettek többen, mint tavaly ilyenkor - derült ki a Forbes Asia című lap felmérésből, amelyet csütörtökön tettek közzé.
2010. október 28. csütörtök 18:06 - HírExtra
A tízszámjegyű nettó vagyon tulajdonosai közül kilencen még nincsenek negyvenévesek, 11 köztük a nő és a legtöbben - 17-en - a dél-kínai Sencsenbe (Shenzhen) valók. Pekingben tizenöt, Sanghajban tíz milliárdos él. Említésre érdemes, hogy a 400 leggazdagabb kínainak a tíz százaléka a gyógyszeripar, illetve az egészségügy valamilyen szektorában szerezte vagyonát.

Az idei listát vezető Cung Csing-hou (Zong Qinghou) a Wahaha ásványvíz- és üdítőitalgyártó cég elnöke nyolcmilliárdos vagyonnal. Tavaly 4,8 milliárd dollárra becsülték a vagyonát. A 2009-es első helyezett, Vang Csuan-fu (Wang Chuanfu), a BYD autógyár vezérigazgatója a tizedik helyre szorult vissza miután elbukott másfél milliárdot és jelenleg 4 milliárd 250 millióra teszik a vagyonát.

Robin Li a kínai keresőóriás, a Baidu 42 éves elnöke és egyik alapítója a második helyen végzett az idén, 7,2 milliárd dollár értékű vagyonnal. A tavalyi évhez képest több mint négymilliárddal gazdagodott, köszönhetően a világ legnagyobb internetpiacának, amelyen a részesedése az eltelt év során 143 százalékkal bővült.

A harmadik helyen Liang Veng-en (Liang Wengen) található, akinek cége az építőiparban használatos berendezéseket gyárt, s eddig 5,9 milliárd dollárra tett szert. A legtehetősebb kínai nő, az egykori újságíró Vu Ja-csün (Wu Yajun), akit az ingatlanfejlesztés tett gazdaggá, a nyolcadik a rangsorban 4 milliárd 700 milliós - családjával közösnek mondott - vagyonával.

A Forbes.com honlapon - a témához kapcsolódóan - csütörtökön közzé tett írás szerint ma egyedül az Egyesült Államokban él több milliárdos, mint Kínában. Szám szerint: 400. A Kína legfrissebb négyszázas listáján szereplők összvagyona eléri a 423 milliárd dollárt, vagyis jelentős növekedést mutat a tavalyi 314 milliárdhoz képest. Az idén több mint száz olyan ember szerepel az említett névsorban, akik tavaly még nem voltak tagjai a "négyszázasok klubjának". Bekerülni az idén legkevesebb 425 millió dolláros vagyonnal lehetett.

A cikkíró Russell Flannery beszámol arról is, hogy nem minden, a listán szereplő értett egyet, fogadta el a Forbes becslését és voltak, akik kérték, hogy nevüket ne szerepeltessék. Egy vállalat pedig arra hivatkozott, hogy a nyilvánosság számára hozzáférhető adatok nem korrektek, ezért kérték, hogy a fő tulajdonost húzzák ki a névsorból. A Forbes listájára olyanok is felkerültek, akik nem kínai állampolgárok, de kínai születésűek és jövedelmük fő forrása is Kínából származik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását