2024. május 17. - Paszkál

Szili: ami csorbítja a demokráciát

Szili Katalin szerint a társadalmi igazságosság elvét nem szabad a demokráciát csorbító gyakorlattal érvényesíteni.
2010. október 28. csütörtök 17:58 - HírExtra
A Szociális Unió elnöke csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a demokrácia védelme és a társadalmi igazságosság biztosítása egymástól elválaszthatatlan európai civilizációs érték, amelyek érvényesítése a jelenlegi parlamenti pártok rivalizálásában elmarad.

Csorbítja a demokráciát, ha a társadalmi igazságosságot sértő végkielégítéseket egybemossák például a pedagógusok jogos és megérdemelt végkielégítésével - írta Szili Katalin, hozzátéve: az is csorbítja a demokráciát, ha az erre is rámutató Alkotmánybíróságot a végrehajtó hatalom jogosítványszűkítéssel sújtja, és változatlan formában ragaszkodik elképzeléseihez.

A Szociális Unió arra hívta fel a figyelmet, hogy a demokrácia a társadalmi igazságosság érvényesítése nélkül is gyengül, hiszen jól működő, erős demokrácia csak a szociális biztonság és az igazságérzet talapzatán képzelhető el.

Azt is hangsúlyozták: több mint visszásnak tartják, hogy a parlamenti pártok "önös érdekeikből megfeledkeznek ezekről a törvényszerűségekről".

Az Ab kedden alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót; ezután Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette:
kezdeményezte az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Ab hatásköréből.

A 98 százalékos különadóról szóló törvényt változatlan tartalommal terjesztette be újra a parlamentnek. Arról, hogy miért nem fogadták meg az Ab ajánlásait, a miniszterelnök szóvivője szerdán úgy válaszolt: gyors megoldásra van szükség, amely már idén tudja biztosítani a 98 százalékos különadóról szóló törvény érvényesülését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását