2024. április 25. - Márk

Meghosszabítják az Európa Diplomát

Az Európa Tanács miniszteri bizottsága úgy döntött, hogy 2020-ig, vagyis tíz évre meghosszabbítja az Ipolytarnóci ősmaradványok természetvédelmi terület számára odaítélt Európa Diplomát.
2010. október 29. péntek 15:01 - HírExtra
A testület az eddigi 5 éves periódus helyett ez idáig páratlan módon 10 éves időszakra ítélte meg a kitüntető címet - olvasható a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága honlapján.

A tanács egyben javasolta a paleontológiai kutatások folytatását és a feltárások eredményeinek bemutatását; egyúttal ajánlást tett arra vonatkozóan, hogy az Ipolytarnóci ősmaradványok természetvédelmi területnek vezető szerepet kell betöltenie a szlovák-magyar Novohrad - Nógrád Geopark együttműködésben.

A bizottság továbbá szükségesnek tartja korszerű beléptetőrendszer kialakítását, amely egyúttal teljes körű tájékoztatást biztosít a látogatók számára, továbbá a tanösvény menti épületek tájba illesztését és a bekötőút mentén a légvezeték földkábellel történő kiváltását.

A szakértők szerint folytatni kell az erdőterületen az akác visszaszorítását és az őshonos fafajok számára kedvező élőhely kialakítását - tartalmazza az ajánlás.

Az ipolytarnóci ősláp 1995-ben kapta meg először az Európa Diplomát a terület magas színvonalú fenntartásának, az ott található földtani, paleontológiai értékek magas szintű bemutatásának elismeréseként. Az 5 évente visszatérő ellenőrzések során a kijelölt szakértők elégedetten tapasztalták, hogy a terület fenntartás színvonala folyamatosan emelkedik.

Az idén uniós támogatással befejezett fejlesztések eredményeként a vendégek a miocén korabeli erdőben 20-30 millió évvel ezelőtti flórát idéző növények között sétálhatnak, illetve az akadálymentesített, padokkal szegélyezett kerti ösvények mentén az itt élt korabeli ősállatok élethű másolataival is találkozhatnak.

A látogatók kényelmét szolgálja a 45 fő befogadására alkalmas étterem és kávézó, amelynek temperálását geotermikus hőszivattyú, a vízmelegítést pedig napkollektorok biztosítják - közli a weboldalon a nemzeti park.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását