2024. április 23. - Béla

Szingli életmód, más néven magány

Néhány éve a szingli szó hallatán egy egyedülálló nőre gondoltunk. Ma már a független és modern nő jelképe, ami nem állapot, hanem egy életmód. Egyre többen vallják magukat szinglinek és élvezik a független életet. Vagy mégsem?
2010. november 1. hétfő 08:29 - Kancsár Edina
Bridget Jones, Szex és New York – nem véletlen, hogy ennyi film jelent meg erről a jelenségről. A média divatba hozta ezt a témát, ezért az elmúlt években megszaporodtak az olyan filmek és irodalmi művek, melyek ennek a társadalmi rétegnek az életét mutatják be. A marketingnek köszönhetően, gombamód szaporodnak az olyan szórakozóhelyek és klubok melyek kifejezetten ezt a réteget célozzák meg, illetve az ő igényeiket igyekszenek kielégíteni.

Mit jelent a szingli lét?


Szingli
Maga a szingli szó olyan fiatal embert – férfit és nőt – jelöl, aki tudatosan úgy alakítja az életét, hogy huzamosan nem fér bele se társ, se család. Jellemzően városi, képzett, jó anyagi helyzetben lévő, fogyasztóorientált, húszas-harmincas-negyvenes éveikben járó emberek, akik csak alkalmi kapcsolatokat tartanak fent.
Függetlenséget és önállóságot. Ha nőkről beszélünk, egy olyan hölgyet testesíti meg, aki nem szorul a férfiak támogatására. Az amerikai filmek szinglije kizárólag méregdrága ruhákban jár és minden szabadidejét szépítkezéssel tölti. A szabad estéin jóképű, gazdag fickókra vadászik menő bárokban. Előfordul, hosszabb-rövidebb kapcsolatokba bonyolodik, de ezek soha nem tartósak, hiszen az a függetlenség feladásával járna.

Természetesen a valóság köszönőviszonyban sincs a filmek világával. Ugyanis a többség nem önként választja ezt az életet, olykor csupán az ismerkedési lehetőségek hiánya, vagy a karrierista szemlélet miatt alakul ki ez az életmód. A szingli nők többsége nem menő újságíró, ügyvéd vagy cégvezető. Egyszerűen csak önállóak és függetlenek, mert erre kényszerülnek és ha már így alakult, próbálják élvezni a rájuk szakadt szabadságot.

Van különbség!

Tehát különbség van a tudatosan szingli és az önhibáján kívül egyedülálló nők között. Van, aki keresi a kapcsolatokat, de valahogy mégsem jön össze neki. Alapvetően nem törekszik a függetlenségre és az önmegvalósításra, sőt nem is karrierista: csak keresi a nagy Őt, de az mégsem talál rá. Az „igazi” szinglik viszont tudatosan vállalják az önállóságot és a másoktól való függetlenséget.

Az egyedülálló nők és férfiak ideális munkavállalók, hiszen nem rohannak haza a családjukhoz, ezért fordul elő gyakrabban a szingli emberek körében, hogy magasabb szintre jutnak a ranglétrán. Kereskedelemi szempontból is értékes tagjai a társadalomnak, mert sokat költenek magukra. Mondhatnánk, ez jó a gazdaságnak, azonban a népességkutatók észrevették, a szingliség kezd világméreteket ölteni.

Egy 2009-es felmérés alapján (a KSH adatai szerint) Magyarországon hárommillió ember él egyedül a 15-49 éves korosztályban. Ennek vonzata, hogy az egyedülállók kevésbé vállalnak gyermeket, ezért csökken a népesség. 2010 első félévében 45 128 gyermek született, 4.3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, a halálozások száma pedig 64 683 volt, ami 3.2 százalékos népesség csökkenést jelent.

A szingliség hátrányai


A szingli-jelenség
A szingli-jelenséget, mint társadalmi problémát a kilencvenes évek óta vizsgálják, mert egyre szélesebb réteget érint. A magas végzettségű, sikeres nők általában nehezebben találnak maguknak olyan férfit, aki kellően érdekes számukra, vagy feladnák értük saját szakmájukat, és vállalnák, hogy "háztartásbeliként" éljenek. Manapság, a női emancipációs mozgalmak hozadékaként egyre több nő kérdőjelezi meg a házasság intézményét is... Ez pedig paradox helyzetet szül: a nők függetlenséget akarnak, miközben vágynak egy párkapcsolat biztonságára is. De a kettő együtt nem megy.
Az "egyedülállóságnak" nagy hátránya: nincs egy olyan állandó partner az ember mellett, akire bármilyen helyzetben számítani lehet. Az emberek többsége legkésőbb a harmincas évei közepéig rábukkan a párjára, viszont ha valaki sokáig egyedül volt, utána túlságosan ragaszkodik a tökéletes partner megtalálásához. Tökéletes ember nincs, mint ahogy tökéletes viszony sem, de jó párkapcsolat igenis létezik.

Ha képesek vagyunk kompromisszumokra, akkor anélkül, hogy feladnánk önmagunkat, működő kapcsolatot alakíthatunk ki. Azonban egy szingli hamar hozzászokik: önmaga ura, senkihez nem kell alkalmazkodnia és nem kell felelősséget vállalnia másokért. Később, ha rátalál egy ideális partnerre, már nehezebben alkalmazkodik, ami a kapcsolata rovására mehet. És nem marad más, mint a tartós magány…

Megoldás

Az egyetlen megoldás az öngyógyítás. Aki harmóniában él magával, bármilyen körülmények között képes megtalálni a boldogságot és így akaratlanul is bevonzza embertársait és a szerelmet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását