2024. április 25. - Márk

Az ásvány okozza a rákot?

A barlangok és sziklaházak vonzzák egyebek közt a turistákat a törökországi Kappadókiába, ám úgy tűnik, a természeti szépségnek ára van: egy ásvány lehet az oka az itt élők rákos halálozásának.
2010. november 5. péntek 16:24 - HírExtra
Az összes haláleset közel fele a környék három falvában egy ritka daganatos betegség, a mezotelióma miatt következik be. A egyes szerveket borító savós hártyákból kiinduló rákot a környéken bőségesen található, építkezéshez is használt ásvány, az erionit okozhatja.

A helyi hatóságok az összes lakó kitelepítését tervezik a környékről. "A terv az, hogy leromboljuk a régi falut, másfél méter mélyre temetjük a föld alá, és növényeket ültetünk fölé" - mondta az AP amerikai hírügynökségnek Umit Balak, Tuzköy polgármestere.

A török kormány azonban még nem döntötte el, hogy a falut betemessék földdel, aszfalttal borítsák, vagy csupán távol tartsák onnan az embereket.

A falut 2004-ben nyilvánították veszélyes övezetté, ekkor mintegy 250 család költözött új házba pár kilométerrel távolabb. A maradék lakosság - 2350 ember - akkor követné őket, amikor a többi ház is elkészül. A költözést az állam támogatja.

A török egészségügyi minisztérium adatai szerint Tuzköyben a mezotelióma (hashártya, mellhártya, szívburok rákja) miatti halálozás aránya 600-800-szor nagyobb, mint a világátlag. A szakemberek úgy vélik, a három érintett falu (Tuzköy, Sarihidir és Karain) lakosai belélegezhették a környéken található és házaik építéséhez felhasznált erionit ásvány apró szálait.

Az erionit vulkanikus kőzetekben található meg, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi osztályozása az 1-es karcinogén (rákkeltő) csoportba sorolja. Ugyanebbe a csoportba tartozik például az azbeszt, az arzén vagy a dohány is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását