2024. március 29. - Auguszta

Lamperth: A Fidesz átverte a nőket!

A Fidesz átverte a nőket a nyugdíjreformba épített ígéreteikkel - állítja a szocialista Lamperth Mónika. A HírExtra az egykori belügyminisztert kérdezte az üggyel kapcsolatban.
2010. november 5. péntek 13:19 - Gedei Szilárd
Mi a baj a Fidesz elképzelésével, miszerint a nők életkoruktól függetlenül negyven év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnának?

Nem tartom tisztességesnek, hogy az önkormányzati választás előtt - nyilván kampányokokból – még egészen mást ígértek. Akkor azt mondták a nőknek, negyven év szolgálati idő után – függetlenül az öregségi nyugdíj korhatáráról – minenkinek biztosítják a nyugdíjba vonulás lehetőségét.

Mi valósult meg ezekből az ígéretekből, és mi valósulhat meg a jövőben?


Réthelyi Miklós: Ez a kormány szándéka
"A kormány szándéka, hogy a gyermeket felnevelt nők 2011-től negyven évi munkaviszonyt követően – külön életkori feltétel nélkül – öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Hangsúlyozom: a javaslat elsősorban az anyák családi szerepvállalásának, a gyermeknevelés terén betöltött szerepének az elismerése, a családi helytállás mellett elért hosszú munkaviszony honorálása. Emellett cél, hogy a fiatalabb korban megadott nyugdíjazási lehetőség segítse az érintettek – mint nagymamák – további családi szerepvállalását, s így a fiatal gyermekes anyák munkaerő-piaci részvételi feltételei javuljanak" – áll a miniszter Lamperth Mónikának küldött válaszában.
Engem Kaposváron sok nő megkeresett mit tudok erről mint képviselő, hol tart a jogalkotás. A jogalkotási előkészületekben azonban semmi nyoma nem volt ennek. Ezért kérdeztem meg írásban Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter urat, hol tart ezeknek az előkészülete.

Tényleg, hol tart?

Réthelyi erre egy olyan választ küldött, amiben arra hivatkozik, hogy az anyák családi szerepvállalását, a gyermeknevelés terén betöltött feladatok elismerését akarják megvalósítani. De nem írt semmi konkrétumot.

Pedig hallani néhány elképzelést...

Ezt csak a folyosói pletykák közt hallottam – nincs semmilyen dokumentum a birtokomban –, ezt úgy tervezik megcsinálni, hogy aki három gyermeket nevelt, annak negyven év, aki kettőt, annak negyvenkettő, aki pedig hármat, annak negyvennégy év lenne a határ. Ez egy lehetséges megoldás, de nem akarom most tartalmában minősíteni.

Miért nem?


A nyugdíjreformból egy-egy kiragadott elemet minősíteni nem szerencsés. Az egész változtatási koncepciót szeretnénk látni. Akkor kiderülne, illeszkedik-e az egészbe, vagy sem. Ami miatt felemeltem a szavamat, hogy nem ezt ígérték. Félrevezettek egy csomó nőt, sok családot.

Tehát akkor azzal egyetért, hogy szükségesek ilyen irányú változtatások?

Nem ezt mondtam. Egyrészt egy ilyen különálló intézkedést nem akarok minősíteni, az egészet szeretnénk látni. Kapkodnak össze-vissza, rángatják a magánnyugdíj-pénztárakat – persze azt tudjuk, hogy ennek egészen más oka van...

Elképzelhetőnek tartja a nők ilyen irányú, a nyugdíjrendszeren keresztüli segítését?

Lehetségesnek tartom. De akkor meg kell nézni, milyen ügynek akarnak prioritást adni. A nők honorálása szerintem önmagában is helyes. De akkor miért nem nézzük meg, mi van azokkal akik rendkívül nehéz fizikai munkát végeztek? Mit akarnak velük hosszú távon csinálni?

Ezért is hiányolom az egész rendszernek és a kormány szándékainak a tisztázását. Mert az ugyan legitim dolog, hogy a nyugdíjrendszerhez hozzányúlnak, de akkor mutassák be a céljaikat, mert ahhoz lehet csak érdemi észrevétleeket hozzátenni, ellenzékből is.

Mindenesetre az, hogy a nőknek kedvezményeket akarnak adni természetesen támogatható és pártolható. Ezt teszem én is...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

lehet más a kannás bor
2010. november 15. 14:26
Ez az, hajrá Mónika, hajrá MSZP! Gyerünk szocialista testvérek, legalább ezt ne vehesse el a néptől Orbán és a bandája!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását