2024. április 20. - Tivadar

Vadludakkal vár Tata

A tatai Öreg-tó Magyarország legrégebbi mesterséges halastava. Az őszi-téli időszakban fantasztikus látványosságot kínál a természetkedvelőknek, ami méltán teszi híressé a tavat.
2010. november 9. kedd 13:03 - HírExtra
Ez a látványosság nem más, mint a vízimadarak, kiemelten a vadludak őszi-téli vonulása.
A távoli északi költőterületeikről a Kárpát-medencébe érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt, a tatai Öreg-tavon alakították ki egyik legrangosabb - 1989 óta nemzetközi egyezménnyel is védett - pihenőhelyüket.

Tízezrével érkeznek minden év novemberében, hogy a hideg téli hónapokat itt töltsék, aztán februárban-márciusban visszainduljanak skandináviai, szibériai költőhelyeik felé. Amitől Európa-szerte egyedülálló ez a látványosság, hogy a tatai Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely a kontinensen, melyet egy város szinte teljesen körülvesz.

Tata, a "Vizek Városa" Magyarország legjelentősebb vízivárával, a barokk építészet megannyi műemlékével és persze a modern kor épületeivel. Olyan keretet nyújt a madármegfigyeléshez, amit Mindenkinek látni kell. A természet és kultúra e szerencsés találkozása az, ami Tatát egyedülállóvá és varázslatossá teszi.

A Tatai Vadlúd Sokadalom egész napos rendezvénysorozatával elsősorban a távoli északi tundrák üzenetét magukkal hozó vadludakat köszöntik. Ez a madármegfigyelők egyik legrangosabb vetélkedője is. Miként a nyár végén a Hortobágy, úgy a novemberi fagyok idején Tata nyújt otthont azoknak a felnőtt és ifjúsági madarászoknak, akik olykor az időjárás viszontagságaival is dacolva, egész napos madármegfigyelő versenyen mérik össze tudásukat, kitartásukat.

A Tatai Vadlúd Sokadalmat 2001 óta rendezi meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja. Az országos természetvédelmi fesztivál minden év november utolsó szombatján kerül megrendezésre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását