2024. március 29. - Auguszta

Csábítás a Reök-palotában

Csáki Róbert festőművész csaknem százhetven alkotása látható a szegedi Reök-palotában pénteken nyíló tárlaton; a nézők olyan festményekkel is találkozhatnak, melyek külön erre a kiállításra készültek.
2010. november 10. szerda 13:47 - HírExtra
A tárlat bemutatja Csáki Róbert életművének egy jelentős részét, különleges csábereje azonban, hogy a festmények zöme friss, az elmúlt évtizedben készült - mondta Nátyi Róbert, a Reök-palota művészeti vezetője a kiállítás szerdai sajtóbejárásán.

Az életmű-kiállítás megrendezésének ötlete két évvel ezelőtt vetődött föl, ekkor járták be először együtt az épületet, az alkotót megihlették a palota csodálatos terei, s ennek eredménye számos most látható festmény - közölte a művészettörténész.

Nátyi Róbert közölte, hogy a kulturális intézmény 2007-es nyitása óta ez lesz az első olyan kortárs magyar művész alkotásit bemutató tárlat, amely az épület valamennyi kiállítóterét használja. A kezdeményezésből szeretnének hagyományt teremteni, s minden évben helyet adni egy-egy hazai alkotó nagy életmű-kiállításának.

A kiállított alkotások jelentős része Csáki Róbert egyéni - olykor szürreálisnak tűnő - szín- és formavilágát bemutató festmény, de a művek között akadnak grafikák, többek között olyan rajz is, melyet még a képzőművészeti főiskola felvételijére készített. A képek egy részét magángyűjtők kölcsönözték a kiállítás idejére, másik fele pedig a művésztől érkezett Szegedre.

Csáki Róbert elárulta: nehezen válik meg festményeitől, arra is akadt példa, hogy egy érdeklődőnek nem adta el a kiszemelt művet, mert úgy érezte, "a kép fázna ott". A festőművész elmondta, hogy a készülő kiállítás számára is szolgál újdonságokkal, hiszen a festményeket ő sem látta így együtt, egymás mellett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását