2024. április 19. - Emma

Egy emberen bukhat a magyar-orosz barátság?

Nem tudni, mikor kerül sor a régóta tervezett Orbán-Putyin találkozóra, mely az elmúlt évek során felhalmozódott gazdasági kérdéseket hivatott egyszer és mindenkorra tisztába tenni. Információink szerint egy emberen bukhat a terv.
2010. november 11. csütörtök 16:29 - HírExtra
Orbán Viktor új alapokra szeretné helyezni az orosz-magyar kapcsolatot. Ehhez első lépésként tiszta vizet öntene a pohárba bizonyos gazdasági kérdéseket illetően, melyeket egy csokorba fűzve tárgyalna meg orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

Nehéz ügy

Többek között olyan ügyeket tartalmazna a csomag, mint az orosz Vnyesekonombank irányítása alatt levő Malév visszaállamosításával kapcsolatos problémák, a paksi atomerőmű bővítésében való orosz részvétel lehetősége, a Szurgutnyeftyegaz MOL-részesedésének esetleges visszavásárlása, és nem utolsó sorban az oroszoktól függő magyar gázellátás piaci résztvevőinek - például az EMFESZ Kft-nek - a sorsa.

„Az orosz kapcsolatban csak nehéz ügyek vannak” – nyilatkozta korábban Orbán Viktor az Este műsorában. „A Déli Áramlat az egyszerűbb ügyek közé tartozik. A Malév nehéz ügy, a MOL-részvények kérdése nagyon nehéz ügy. A hosszú távú energiaszállítás ügye nagyon nehéz ügy. Aztán van itt egy EMFESZ nevű cég körül bonyodalom is.”

Egyszemélyes buktató

Felső körökből származó információink szerint elképzelhető, hogy a találkozó a milliárdos MOL-vezér, Hernádi Zsolt személyén bukhat el. A vállalat vezetőinek érdekeit védő „lex MOL”-ként elhíresült törvény alapján kijelenthető, hogy a MOL igazgatóságának érdekei időnként mozgathatják az állam érdekeit is.

Hernádi Zsolt körül izzik a levegő mostanában. Még szeptemberben felmerült, hogy esetleg a BKV-vezér Kocsis Istvánt ültetik a MOL vezérigazgatói székébe, ezt azonban rögtön tagadta mindkét érintett. Lapinformációk szerint felmerült az is, hogy Hernádi kormánytisztséget kaphat, amire maga az érintett jelentette ki, hogy nem vállalná.  De neve felmerült mint moszkvai nagykövet, később pedig Matolcsy György utódjaként is rebesgették, mikor felröppent a hír a nemzetgazdasági miniszter esetleges távozásáról.

Arra semmi bizonyíték nincs, hogy Hernádi személye lenne a gátja az orosz-magyar megállapodásnak, ám a fent említett félinformációk akár azt is mutathatják, hogy ő az egyik kulcsa az ügynek. Az biztos, hogy Putyin egészen addig nem akar találkozni Orbánnal, míg a kormány és a MOL között a legkisebb ellentét is megvan. Az orosznak is alapvető célja a mielőbbi megállapodás hazánkkal, de belső ügyeinkbe nyilvánvalóan nem akarnak beleszólni.

Úgy tűnik, itthon kell rendezni a kérdéseket - akár személyi, akár más természetűek ezek - hogy a huzavona véget érjen. 

Ki lesz egyenesítve

Mindenesetre a magyar-orosz kapcsolatok ápolásával megbízott Fellegi Tamás fejlesztési miniszter egy korábbi nyilatkozata szerint legkésőbb év végéig sort akarnak keríteni a magyar-orosz miniszterelnöki találkozóra.

„Az orosz ügyekben rendet tenni nem lesz egyszerű, de nem is azért választottak meg bennünket, hogy egyszerű feladatoknak ugorjunk neki, néhány hónap és szerintem kiegyenesednek az orosz-magyar kapcsolatok is” – mondta a miniszterelnök az említett interjúban.

Előbb-utóbb kiderül.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását