2024. április 23. - Béla

Helsinki Bizottság: a kormány szembemegy a nemzetközi kritériumokkal

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a kormány szembemegy a nemzetközi elvárásokkal, amikor a fogvatartotti létszám helyett a jogszabályok megváltozásával "kozmetikázza" a büntetés-végrehajtásban tapasztalható túlzsúfoltságot.
2010. november 12. péntek 15:46 - HírExtra
A jogsegélynyújtással foglalkozó szervezet az MTI-hez pénteken eljutatott közleményében emlékeztet: a közelmúltban úgy módosították a szabadságvesztés és az előzetes letartóztatás végrehajtásának szabályairól szóló rendeletet, hogy a korábbi kötelező jelleg helyett csak lehetőség szerint kell biztosítani minimális mozgásteret a fogvatartottaknak.A Magyar Helsinki Bizottság hangsúlyozza, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek jelenleg is túlzsúfoltak.

A szervezet eddigi tapasztalatai alapján azt is megjegyzi, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek eddig sem tartották be a törvény előírásokat, vagyis nemritkán a másfél négyzetmétert sem éri el az egy főre jutó mozgástér, holott az férfiaknál három, fiatalkorúaknál és nőknél pedig három és fél négyzetméterben van meghatározva.

A Helsinki Bizottság arra figyelmezteti a kormányt, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlata nem változik annak ellenére, hogy Magyarországon "formálisan jogszerűvé válik" az akár fél négyzetméteren történő fogvatartás.

A szervezet emellett elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány a változtatással azt üzeni, az államnak nem kell teljesítenie a kötelezettségeit, míg állampolgárainak igen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását