2024. május 6. - Ivett, Frida

A terhesség alatti sminkelés növeli a baba hererák kockázatát

Összefüggés lehet a hererák nagyobb kockázata és az anya által a terhesség idején felhasznált kozmetikumok között egy finn tanulmány szerint.
2010. november 15. hétfő 17:48 - HírExtra
A Turkui Egyetem által jegyzett kutatás vezetője, Jorma Toppari a biztonság kedvéért a kozmetikumok használatának tilalmát szorgalmazza a kismamák számára. A szakember rámutatott arra, hogy Dániában már nem tanácsosnak nyilvánították egyes készítmények terhesség ideje alatti használatát.

A betegség kialakulásának kockázatát a kozmetikumokban gyakran előforduló anyagok sorát gyanítják. Ezek az anya bőrén át jutnak szervezetébe, és így a babáéba is. A magzatok Toppari szerint különösen érzékenyek. Lehetséges, hogy a szóban forgó anyagok a későbbiekben is veszélyt jelentenek a magzatok egészségére, ami a fiúk esetében a spermiumok minőségét és a hererák megjelenését, a lányoknál pedig a mellrák kialakulását illeti.

A finn tudósok az International Journal of Andrology című tudományos folyóiratban közölték részletesen kutatási eredményeiket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását