2024. április 27. - Zita

Kolera: létezik vakcina, de minek?

A Haitin kitört kolerajárvány közel ezer ember halálát okozta, ám előrejelzések szerint mindez csak a kezdet. Mi jellemzi a kolerát? Kik kapják el elsősorban? És ami a legfontosabb: hogyan lehet védekezni ellene?
2010. november 16. kedd 12:50 - HírExtra
Prof. dr. Ternák Gábort, az infektológia szaktekintélyét kérdeztük a járvánnyal kapcsolatban.

Haitit kolerajárvány sújtja: hivatalos adatok szerint eddig több mint kilencszáz ember veszítette életét, becslések szerint a tízmilliós lélekszámú országban kétszázezer megbetegedés várható. Miként terjed a járvány?

Még egy kis kolerát
A kolera a Vibrio cholerae baktérium által okozott betegség. Elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek révén terjed. Akár egy jégkocka, egy szelet citrom is átviheti a fertőzést. Kiindulópontjai általában a meleg, szervesanyagban gazdag tengerparti folyótorkolatok, innen terjed szét a betegség. Két fajtáját különböztetjük meg: az európai (cholera nostras) és az ázsiai (cholera asiatica) kolerát. Az európai kolera az ázsiaival ellentétben nem egész évben, csak a nyár második felében észlelhető.
A kolera szennyezett vízzel terjed. Ha az emberek betartják az alapvető higiéniai szabályokat, megfelelő tisztaságú vizet isznak, akkor nem kapják el a kórt. A kolera egy jellegzetes vízjárvány. A betegséget elsősorban azok - főleg szegény - emberek kapják meg, akiknek nem áll módjukban tiszta vízhez jutni. Jelenleg a Bengál-típusú törzs okozza a pandémiát, ám több alfaja létezik a baktériumnak. Haiti ebben a pillanatban nem célország a turistáknak, de  nyugodtan látogatható az ország abban az esetben, ha palackos vizet visz magával az ember.

Milyen tünetei lehetnek a betegségnek?

Hirtelen kialakuló hasmenés és hányás jellemzi a betegséget, amelynek következtében nagyon sok vizet veszít a baktériummal fertőzött, lázzal is küszködő beteg. A legnagyobb veszélyt a gyors kiszáradás jelenti.

Miként lehet védekezni a kolera ellen?

Természetesen tiszta vizet kellene fogyasztani, ám ennek hiányában is segíthet a forralás.

Mennyire hatásos a kolera elleni védőoltás?

Létezik oltás, de ennek alacsony a hatékonysága, pusztán minden második beoltottat védi. Tablettás változata is létezik a vakcinának, amihez hazánkban is hozzá lehet jutni.

Milyen mértékben képes megújulásra a vírus?


A kolera vírusa állandóan jelen van a közösségben, ami az említett társadalmi csoportoknál megbetegedéseket okozhat, állandó jelleggel.

Az utolsó súlyos kolerajárvány 1872. szeptember 14-én tört ki hazánkban: mennyire jellemzik hazánkat a szórványos megbetegedések?


Az első világháború után egy mohácsi hajós ismét behozta a vírust, ez volt az utolsó járvány: tíz évvel ezelőtt is felbukkant a kól, ám ez nem öltött járványméretet, mivel azonnal elszeparálták a beteget.

Haitin kívül mely országokban jelent napi problémát a kolera?

Számos afrikai országban jelen van a baktérium bár ott nem úgy kell elképzelni a helyzetet mint Haitin, ahol a megfelelő minőségű ivóvíz hiánya okozta a hatalmas méretet öltött járványt. Indiát és Dél-Amerikát is jellemzi a megbetegedés, ám a haiti kolerajárvány egy unikális dolognak számít.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását