2024. március 29. - Auguszta

A diszlexiának köszönhették sikerüket

Brit kutatók szerint Leonardo da Vinci és Pablo Picasso a diszlexiának köszönhették magasröptű pályafutásukat.
2010. november 16. kedd 11:35 - HírExtra
A híres művészek ugyanúgy képtelenek voltak az írott szó helyes felismerésére és elolvasására, mint ahogy a ma élő gyermekek jelentős része - tizenkettőből egy.

A Middlesexi Egyetem kutatói 41 férfi és nő vizuális-térbeli képességét, tehát a 3D-ben érkező információk feldolgozásának készségét vizsgálták, ami nélkülözhetetlen a művészi képességek kibontakozásához - közölte a The Daily Telegraph internetes kiadása (www.telegraph.co.uk) a Learning and Individual Differences című szaklapban közzétett kutatásra hivatkozva.

A kísérleti alanyok fele diszlexiában szenvedett, tehát írási-olvasási készsége zavart volt. Az eredmények alapján a diszlexiás férfiak számos teszt során jobban teljesítettek, mint a többi férfi. Például jobban emlékeztek a képekre, ügyesebben tájékozódtak egy háromdimenziós virtuális városban.

A kutatók azt szűrték le a kapott eredményekből, hogy a diszlexiások jobban érzékelik a teret. Számos diszlexiás inkább gondolkodással és cselekvéssel szereti megoldani a problémákat, mint beszéd útján.

Ez a diszlexiás férfiak esetében hozzájárulhat ahhoz, hogy kifejlesszék azokat a képességeket, amelyek szükségesek a művész- és kreatív világban való sikerhez - magyarázta Nicola Brunswick, a kutatás vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását