2024. április 25. - Márk

A Roxette Budapestre jön

A magyar fővárost is érinti új világkörüli turnéján a Roxette; a nyolcvanas-kilencvenes évek sikeres svéd popduója 2011. június 1-én a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet - tájékoztatta a Live Nation kedden.
2010. november 16. kedd 13:16 - HírExtra
A Roxette, vagyis Marie Fredriksson énekesnő és a zenéért felelős Per Gessle az elmúlt negyed században 33 slágerlistás kislemezt és több mint 75 millió eladott albumot produkált. A csapat Fredriksson súlyos betegsége miatt hosszú időre leállt, jövő márciusban azonban - tíz év szünet után - ismét világkörüli turnéra indul és egy új albumon is dolgozik.

Marie és Per már a hetvenes évek végén találkozott; a zenész az egyik legnépszerűbb svéd popcsapatban, a Gyllene Tiderben játszott, az énekesnő pedig szólókarrierjét építette. 1986-ban döntöttek a közös munka mellett; első kislemezük, a Neverending Love Svédországban azonnal nagy sláger lett, debütáló albumukkal, a Pearls of Passionnel pedig megalapozták hazai népszerűségüket.

A Roxette 1987 karácsonyára időzítette az It Must Have Been Love (Christmas For The Broken Hearted) kiadását, majd 1988-ban megjelent a második album is Look Sharp! címmel. Egy amerikai cserediák, miután Svédországból visszatért az Egyesült Államokba, eljuttatta a The Look kislemezt a minneapolisi KDWB rádiónak; a dal gyorsan népszerű lett, holott a lemez addig meg sem jelent a tengerentúlon.

A számot aztán 1989-ben adták ki Amerikában és márciusban már vezette a slágerlistát. A második listavezető dal a Listen To Your Heart lett a tengerentúlon; a Look Sharp! című album több mint 8 millió példányban fogyott el az év végéig. Miután átdolgozták az It Must Have Been Love-ot (a karácsonyi részeket kihagyták), ez a dal lett harmadik listavezető kislemez Amerikában; a szám a Micsoda nő című mozifilm egyik betétdala is volt és az egész világon hetekig uralta a listákat. 1991-ben jelent meg a harmadik Roxette-album, a Joyride.

A címadó kislemez vezette az amerikai és még tucatnyi ország slágerlistáját; a Join The Joyride elnevezésű turnén a csapat 108 koncertet adott Európában, Ausztráliában, Észak- és Dél-Amerikában. A negyedik albumról, az 1992-ben kiadott Tourismról a How Do You Do lett a nagy sláger, majd 1993-ban a Roxette első nem angol anyanyelvű csapatként adhatott akusztikus koncertet a Music Television Unplugged-sorozatában. 1994 az ötödik albuma, a Crash! Boom! Bang! éve, rajta olyan slágerrel, mint a Sleeping In My Car. A második világkörüli turné eljutott Dél-Afrikába, Kínába és Japánba is.

1998-ban jött ki a hatodik album, a Have A Nice Day, 2001-ben pedig a következő, Room Service címmel. Egy évvel később Marie összeesett otthonában: kórházba szállították, ahol agydaganatot diagnosztizáltak nála. Betegsége miatt a Roxette 2008-ig gyakorlatilag leállt. Per szólóalbumot adott ki, és régi csapatával, a Gyllene Tiderrel dolgozott. 2006-ban egy 4 CD-ből és 2 DVD-ből álló Roxette-doboz jelent The RoxBox címmel, amelyen a legnagyobb slágerek mellett kiadatlan felvételek, demók, koncertfelvételek és videók szerepeltek.

2009 tavaszán Per európai turnéra indult, ahol Roxette-számokat is játszott. Marie Amszterdamban két szám erejéig újra színpadra lépett vele, majd nem sokkal ezután bejelentették, hogy folytatják, 2011 tavaszán európai turnéra indulnak és új albumot is kiadnak.
A koncertsorozat március 1-jén az oroszországi Kazanyban indul, a hónap során Ukrajnában, Fehéroroszországban, Litvániában, Lettországban és Észtországban is fellépnek. Áprilisban Közép- és Dél-Amerika következik, májusban Dél-Afrika, az Egyesült Arab Emirátusok, Bulgária, Románia és Magyarország, majd újabb európai állomások július végéig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását