2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Székely Éva: "Talán húzom még egy darabig..."

Székely Éva ugyan maga is beteg, sőt már úszni sem tud, mégis reménykedik abban, minél később lesz szükség újabb tagok beválasztására a Nemzet Sportolói közé. A HírExtra a legendás úszónőt kérdezte.
2010. november 19. péntek 06:56 - Gedei Szilárd
Sajnos ismét eggyel kevesebben maradtak a Nemzet Sportolói, azaz önök kerestük meg a legendás úszónőt, a Sírni csak a győztesnek szabad! szerzőjét, az 1952-ben Helsinkiben olimpiai bajnoki címig jutó Székely Évát. Polyák Imre halálával ismét egy rendkívüli sportemberrel lett szegényebb a magyar sport.

A Nemzet Sportolói
Albert Flórián (labdarúgás, 2004-)
Balczó András (öttusa, 2004-)
Földi Imre (súlyemelés, 2006-)
Gyarmati Dezső (vízilabda, 2004-)
Hammerl László (sportlövészet, 2004-)
Keleti Ágnes (torna, 2004-)
Kulcsár Győző (vívás, 2004-)
Polyák Imre (birkózás, 2004-2010)
Portisch Lajos (sakk, 2004-)
Puskás Ferenc (labdarúgás, 2004-2006)
Rejtő Ildikó (vívás, 2007-)
Székely Éva (úszás, 2004-)
Weltner Györgyné Ivánkay Mária (parasport, asztalitenisz, 2004-)
Zsivótzky Gyula (kalapácsvetés, 2004-2007)
Bizony, én is csak jókat tudok mondani Imréről. Három olimpiát jártam meg vele, és csak pozitív emlékekről tudok beszámolni vele kapcsolatban. Igazi úriember volt. Az úszófiúk például soha nem vették el a csomagjainkat, a birkózófiúk, élükön Imrével azonban mindig.

Kedves történet.

Tudja, hogy mit becsültem különösen nagyra vele kapcsolatban? Három ezüstérem után negyedszerre nyert olimpiai aranyérmet. Sokan már az első után feladták volna, de ő még a harmadik után sem tette.

Nem véletlenül került be a Nemzet Sportolói közé. De nem csak emiatt lesz nehéz a megüresedett helyét új emberrel pótolni. A szóba jöhető sportolók ugyanis szerencsére rengetegen vannak.

Igen, ez mindig nehéz. Most nem is vállakoznék arra, hogy bárkit is megemlítsek, mint lehetséges jelöltet. Én magam például óriási elismerésnek tartottam annak idején, hogy bekerülhettem ezek közé az emberek közé. De azt is hozzá kell tenni, hogy ugyanúgy ötven másik ember is tag lehetne. Az újabb társunk beválasztása hosszú folyamat lesz, hónapok, sőt lehet hogy csak egy év múlva fog kiderülni, ki csatlakozhat. Lehet, hogy addigra már én sem leszek tag. Én sem vagyok ugyanis már az igazi...

Ez lett volna a következő kérdésem. Azért nyugtasson meg, hogy nincs nagy baj az egészségével!

Elég nagy már a baj. Egyre rosszabb a szemem. Nyolcvannégy éves vagyok, a múlt héten is elestem. Már a szobabiciklire sem merészkedem fel. Ami pedig a legnagyobb baj, hogy már úszni sem tudok – ez nálam olyan, mintha nem kapnék levegőt.

Azért reménykedjünk benne, hogy...

Hogy húzom még egy darabig? Kedves magától. De látja, Imre is elment, én sem fogom már sokáig bírni. Rég volt már, amikor vele együtt szerepelhettem az olimpián.

Más idők voltak...

Képzelje csak el, hét évvel a nagy világégés után mentünk ki Helsinkibe. Voltak a csapatban grófok és szegények, zsidók és cigányok, magyarok és kulákok – sokan sokfélék. Mégis csak egy cél lebegett mindenki szeme előtt: hogy megmutassuk a világnak, mi vagyunk a legjobbak. És megmutattuk...

***

Megmutatták. Nem csak a helsinki hősök, a magyar sport mindegyik nagy legendája. Őket kell most jutalmazni, illetve közülük egyet azzal, hogy beválasztják a Nemzet Sportolói közé tizenkettedik tagnak. A HírExtra az alábbiakban felvázolja a folyamatot és a lehetséges jelöltek névsorát.

Ki lesz a következő Nemzet Sportolója?

Ki lehet a Nemzet Sportolója? Bárki, akit hatvan éven felüli, kimagasló eredményeket ért el pályafutása során. Kritérium, hogy aktív sportpályafutásuk befejezése után is meghatározó szerepet játszanak a sportéletben.

Mi jár a díjjal? A szavakba alig önthető elismerésen túl havi ötszázezer forint életjáradék és a lehetőség, hogy elhunyt társuk helyére saját maguk választhassák ki azt a sportolót, akivel teljessé válik a Nemzet Sportolóinak tizenkettes csapata.

Vajon kié lesz a Nemzet Sportolója tagság? Esélyesek ugyanis akadnak szép számmal.

Túl sokan jönnek szóba...


A háromszoros olimpiai és világbajnok vívólegenda, Fenyvesi Csaba? Az ügynökmúlttal megvádolt vízilabdakirály, Kárpáti György? Az egyik legnagyobb egyéniségnek tartott kajakos olimpiai bajnok, Fábián "Öcsi" László? A méltatlanul nem annyira ismert olimpiai és világbajnok tornásznő, Tass Olga? Az öttusában egyéniben és csapatban is olimpiai bajnoki címig jutó Török Ferenc? Az Európa-bajnoki címeket halmozó autóversenyző Ferjáncz Attila?

A valószínűleg csak azért nem olimpiai bajnok evezős Méray Kornélia, mert versenyszáma nem szerepelt az ötkarikás játékok műsorán? Az eddig két ízben is jelölt futólegenda Monspart Sarolta? Az Aranycsapat legendás kapusa, a Fekete Párducként híressé vált Grosis Gyula? Vagy csapattsársa, Buzánszky Jenő? Esetleg a játékvezetőlegenda, Palotai Károly? Vagy – egészen extrém módon – országunk jelenlegi köztársasági elnöke, a kétszeres olimpiai bajnok vívó Schmitt Pál?

500 ezres életjáradék


De a felsoroltakon kívül is szóba jövet akár még több tucat név. Hiszen – mint Székely Éva is említette – szerencsére még ma is élő legendás sportolók tekintetében jól állunk.

A Nemzet Sportolója címmel egyébként havi nettó 500 ezer forintos életjáradékot is kapnak a tizenkettes társaság tagjai.

Talán ez a legkevesebb, amit érdemelnek a magyar sport legendái...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását