2024. április 26. - Ervin

Vatikáni tanácskozás a szexről

Tanácskozást kezdtek pénteken a Vatikánban a római katolikus egyház bíborosai egyebek mellett a papok által elkövetett szexuális visszaélésekről és az egyháznak az ilyen esetekre adandó lehetséges válaszáról.
2010. november 19. péntek 17:51 - HírExtra
Szerte a világból mintegy 150 bíboros vesz részt az egynapos elmélkedésen és közös imádságon XVI. Benedek pápa meghívására. Délelőtt a vallásszabadság helyzetéről cseréltek eszmét a bíborosok, a papi pedofília kérdése délután kerül napirendre. A Vatikán igyekezett csökkenteni az előzetes elvárásokat, és szóvivője útján közölte: az egyházfő a találkozón elsősorban csak meg akarja hallgatni a bíborosok véleményét.

Szerte a világból mintegy 150 bíboros vesz részt az egynapos elmélkedésen és közös imádságon XVI. Benedek pápa meghívására. Délelőtt a vallásszabadság helyzetéről cseréltek eszmét a bíborosok. A témát szomorúan aktuálissá teszi az október végén egy bagdadi szír katolikus templom ellen elkövetett terrortámadás, amelynek során több tucat hívőt öltek meg az al-Kaida harcosai, illetve annak a pakisztáni keresztény nőnek az ügye, akit nemrég istenkáromlás címén halálra ítéltek.

A papi pedofília kérdése délután került napirendre, az eszmecserét William Levada bíborosnak, a Szentszék Hittani Kongregációja vezetőjének az előadása nyitotta meg.

A Vatikán igyekezett csökkenteni az előzetes elvárásokat, és szóvivője útján közölte: az egyházfő a találkozón elsősorban csak meg akarja hallgatni a bíborosok véleményét. "Ha tekintetbe vesszük, hogy egyetlen nap alatt milyen sok téma kerül terítékre, nem szabad azt várni, hogy a bíborosi kollégium dokumentumokat fog elfogadni az egyes ügyekről" - közölte Federico Lombardi.

A bíborosi találkozóval egy időben tüntetést tartott Rómában a pedofil papok áldozatai egyik amerikai szervezetének (SNAP) néhány tagja. "Ha a pápa és a bíborosok valóban változtatni akarnak a dolgokon, akkor a rendőrséghez és a bíróságokhoz kellene fordulniuk ahelyett, hogy beérik azzal, hogy egymás közt tanácskoznak a témáról" - vélte az egyik tüntető. Barbara Blaine, a SNAP vezetője elmondta: a szervezet azt akarja elérni, hogy a püspökök adják át a rendőrségnek és az ügyészségnek azoknak a papoknak a személyes aktáját, akikről bizonyíthatóan lehet tudni, hogy gyerekeket molesztáltak.

Az eszmecserét egy nappal 24 új bíboros kinevezésének ünnepélyes ceremóniája előtt tartják. Megvitatják azt a kezdeményezést is, amely lehetővé tenné az egyházukkal elégedetlen anglikán hívek áttérését a katolicizmusra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását