2024. április 20. - Tivadar

A gyermekmúmia titka

Ezerhétszáz éves bűntényt fedezhettek fel a cambridge-i Addenbrooke's Kórház radiológusai, akik CT-vizsgálatnak vetettek alá egy egyiptomi gyermekmúmiát.
2010. november 24. szerda 07:40 - HírExtra
A múmiát az essexi Safron Walden Múzeum gyűjteményében őrzik, s a régészek a Kr.u. 350-ben elhunyt gyermek nemét szerették volna kideríteni.

A tudósok 17 évvel ezelőtt röntgenezték meg először a múmiát, és arra a következtetésre jutottak, hogy a pólyák fiút rejtenek. A közelmúltban viszont a múmiát megvizsgáló Christina Riggs, a Kelet-angliai Egyetem régésze arra a következtetésre jutott, hogy a festett pólyák olyanok, amilyeneket nők esetében alkalmaztak a Kr.u. IV. évszázadban Thébában - olvasható a Daily Mail (http://www.dailymail.co.uk) online kiadásában.

A kutatók azt remélték, hogy az elhunyt fogazata, csukló- és medencecsontja vizsgálata alapján meg tudják állapítani a gyermek korát és nemét.

A cambridge-i radiológusok ehelyett egy esetleges gyilkosságra derítettek fényt - a gyermek koponyatörést szenvedetett, s el volt törve a kulcscsontja is, ezek a sérülések okozhatták a halálát.
"A sérülések származhattak eséstől, balesettől, de nem zárhatjuk ki a gyilkosság lehetőségét sem" - hangsúlyozta a vizsgálatokat végző Halina Szutowicz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását