2024. április 25. - Márk

Kié a holttest?

Sikerült végre megállapítani a nemét annak az ezerhétszáz éves gyermekmúmiának, amelyet a cambridge-i Addenbrooke's Kórház radiológusai vizsgálnak - a pólyák egy kisfiút rejtenek, aki halála előtt koponya- és kulcscsonttörést szenvedett.
2010. november 26. péntek 07:27 - HírExtra
A múmiát az essexi Safron Walden Múzeum őrzi, amely 1878-ban vásárolta egy magángyűjtőtől. Korábban már megröntgenezték a Kr.u. 350 táján elhunyt gyermek földi maradványait, a felvételek alapján a radiológusok úgy vélték, hogy az elhunyt egy nyolc év körüli fiú - olvasható a Cambridge First (http://www.cambridgefirst.co.uk) online kiadásában.

A közelmúltban viszont Christina Riggs, a Kelet-angliai Egyetem régésze arra a következtetésre jutott, hogy a festett pólyák olyanok, amilyeneket a Kr.u. IV. században a thébai balzsamozók női halottak esetében alkalmaztak.

Halina Szutowicz neuroradiológus-főorvos szerint a gyereknek még megvannak a tejfogai, így nem lehet több öt-hat évesnél. A medence felvételei alapján a radiológusok úgy vélik, hogy fiúról van szó.
A vizsgálatok egy esetleges gyilkosságot is felderítettek: a felvételeken látható koponya- és kulcscsonttörés okozhatták a gyermek halálát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását