2024. április 16. - Csongor

Tadic: Orbán kivételes jó barátom

A szerbiai magyar kisebbség kulturális autonómiájának legfőbb szervét, a Magyar Nemzeti Tanácsot létrehozó törvény elfogadása nagy bátorságra vall Belgrád részéről, de most jön majd a gyakorlatba való átültetés nehéz procedúrája - mondta Orbán Viktor pénteken a szerb fővárosban, miután tárgyalt Boris Tadic szerb elnökkel.
2010. november 26. péntek 19:10 - HírExtra
A törvény rendelkezéseinek gyakorlatba való átültetése nehéz feladat, "de biztos vagyok benne, hogy az intézmények átvétele után egy erős, és sorsával elégedett magyar kisebbséget találunk majd Szerbiában" - mondta a magyar kormányfő a szerb politikussal közösen tartott sajtótájékoztatón.

Noha a két politikus feltűnően szívélyes volt egymással a sajtó előtt - tegezték, és a keresztnevükön szólították egymást -, a tárgyalás az eredetileg tervezettnél rövidebb ideig tartott, s a sajtótájékoztatón nem lehetett kérdést föltenni.

Tadic elnök "Szerbia régi barátjának" és "személyes jó barátnak" nevezte vendégét. Azzal kapcsolatban, hogy a jövő év első felében Magyarország fogja betölteni az Európai Unió soros elnöki tisztségét, megismételte: Szerbia jövőre szeretne az integrációs szervezet hivatalos tagjelöltjévé válni. A nemzeti tanácsokról szóló törvény és a vajdasági statútum - a tartomány autonómiáját megerősítő új alaptörvény - elfogadására utalva azt mondta, az elmúlt években javult a kisebbségek helyzete Szerbiában. Kivételes jelentőségűnek nevezte Magyarország és Szerbia gazdasági kapcsolatait.

Orbán Viktor elmondta, hogy hosszú évekre visszamenő barátság fűzi Boris Tadic elnökhöz, és gratulált azokhoz az eredményekhez, amelyeket Szerbia az utóbbi években elért.

Hozzátette, Szerbia ahhoz a térséghez tartozik, amely "a legszebb jövő előtt áll". Kifejtette, van egy személyes víziója, miszerint az elkövetkező 10-15 évben "a Balti-tengertől az Adriáig" terjedő közép-európai térség fogja betölteni az európai gazdaság motorjának a szerepét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását