2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Vilmos herceg nem akar király lenni

Vilmos brit trónörökös semmiképpen nem akar "generációs ugrást" a trónutódlásban, és azt szeretné, ha apja, Károly walesi herceg lenne Nagy-Britannia következő uralkodója.
2010. november 28. vasárnap 17:15 - HírExtra
Nemrégiben több országos felmérés is kimutatta, hogy az alattvalók többsége szívesen látná, ha kimaradna egy nemzedék, és II. Erzsébet királynőt unokája, Vilmos követné a trónon.
A 28 esztendős Vilmos mindig is jóval népszerűbb volt apjánál, és közkedveltsége csak tovább nőtt azóta, hogy nemrégiben hivatalosan bejelentette eljegyzését kedvesével, a polgári származású Kate Middletonnal. Vilmos és Kate esküvője április 29-én lesz a londoni Westminster apátságban.

A The Sunday Telegraph, a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lap azonban udvari bennfenteseket idézve azt írta: Vilmos ragaszkodik ahhoz, hogy édesapja legyen az Egyesült Királyság következő uralkodója. "Vilmos herceg tudatában van a találgatásoknak, de tudja azt is, hogy hol a helye a királyi családon belül ... és nem vágyik arra, hogy feljebb lépjen, mielőtt elérkezne az ő ideje" - fogalmazott a patinás brit lap egyik magas beosztású udvari forrása.

Károly trónutódlásáról hosszú évek óta folyik a vita Nagy-Britanniában. Néhai felesége, Diana hercegnő - akit a trónörökös bevallottan megcsalt jelenlegi nejével, Kamilla cornwalli hercegnővel - már 1995-ben, egy világszerte döbbenetet keltő BBC-interjúban nyíltan megkérdőjelezte a walesi herceg uralkodói képességeit, mondván: nincs meggyőződve arról, hogy Károly "képes lenne-e alkalmazkodni a királyi címmel járó kötöttségekhez".

A The Sunday Telegraph udvari forrásai szerint azonban Vilmos herceg nem osztja 1997-ben elhunyt édesanyja véleményét apja uralkodói alkalmasságáról. A lap által idézett illetékesek szerint Vilmos és Károly egyaránt "a természetre kívánja bízni" a trónutódlás ügyét, és az uralkodói házon belül "semmiféle olyan javaslat nem merült fel, hogy egy nemzedéket ki kellene hagyni".

Sokak szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy a generációs ugrásról éppen a természet gondoskodik majd. A 62 esztendős Károly az angol-brit monarchia történetének leghosszabb ideje váró trónörököse; édesanyja, a 84 éves II. Erzsébet királynő 1952 óta ül a trónon, és kiváló egészségnek örvend. A királynő mamája, Erzsébet anyakirálynő 2002-ben, életének 102. évében hunyt el, és ha a jelenlegi uralkodó is jó egészségben megéri ezt a kort, Károly már a 80-as éveiben járna, mire a trónutódlás esedékessé válna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását