2024. április 25. - Márk

Szombaton tartják a szakszervezeti demonstrációt

A szombati szakszervezeti demonstráció az első olyan jelentős érdekvédelmi megmozdulás, amely tükrözi, hogy elfogyott a türelem, a szakszervezetek szerint nem lehet tovább szó nélkül hagyni a kormány "eljárásjogilag és tartalmilag is vitatható, többször elfogadhatatlan intézkedését" - fejtette ki Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke.
2010. november 30. kedd 16:26 - HírExtra
A szombati demonstrációt az ASZSZ mellett a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szervezi. A szakszervezetek a demonstráción a 16 százalékos szja, a 98 százalékos különadó, és a magán-nyugdíjpénztári kormányzati döntés ellen tiltakoznak.

A tiltakozó akció legfontosabb pontja a 16 százalékos, egykulcsos szja, amely a munkavállalók 88 százalékát érinti hátrányosan, ha nem sikerül megfelelő bérmegállapodásra jutniuk a szociális partnereknek - mondta Borsik János. Megerősítette: az új szja-rendszert a szakszervezetek igazságtalannak és aránytalannak tartják.

Tiltakoznak a konföderációk a 98 százalékos különadó ellen is, amely Borsik János szerint sok olyan embert sújt, aki erre nem szolgált rá. A lényeget illetően azonban, ahogyan az előző kormányok egyike sem, úgy az Orbán-kormány sem kíván lépni - mondta. Holott joga lenne - ahogy az önkormányzatoknak is - beleszólni a menedzserszerződések tartalmába, erre azonban nem készül ez a kormány sem - fejtette ki.

Az 5 éves, visszamenőleges hatály pedig alkotmányellenes és törvénysértő akkor is, ha az Alkotmánybíróságnak nincs jogosultsága ezt megállapítani - tette hozzá. Úgy vélte: ha a kormány a jó erkölcsbe ütköző végkielégítéseket akarta volna visszaszerezni, arra lett volna elfogadható módszer, például, ha a törvény hatálya alól kivették volna azokat, akiknek a végkielégítés a kollektív szerződés, vagy munkaszerződés szerint járt, és nem töltöttek be vezető tisztséget. A kormány megoldása, a munkavállalók utólagos büntetése azonban etikátlan - szögezte le Borsik János.

A magán-nyugdíjpénztári kormányzati döntésről pedig azt mondta az elnök: a kormánynak először meg kellett volna vizsgálnia, hogy hogyan működnek a pénztárak, hogyan lehetne a hatékonyságot növelni. Ehelyett a kormány hatástanulmány nélkül döntött a magánpénztárakról, kiszolgáltatott helyzetbe hozva a pénztártagokat. "Ez nem elintézési mód" - hangsúlyozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását