2024. április 19. - Emma

Csodálják a magyar adórendszert

"Szenzációsnak" nevezi a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerdai írása a január 1-jétől hatályba lépő 16 százalékos szja-kulcsot, amivel egyidejűleg 10 százalékra mérséklődik a társasági adó.
2010. december 2. csütörtök 11:06 - HírExtra
A budapesti keltezésű cikkből az is kiderül, hogy Orbán Viktor szakítani akar azzal a kormányzati gyakorlattal, amelynek értelmében a politikának úgy kell táncolnia, ahogy a gazdaság fütyül.

Reinhard Olt, a konzervatív újság bécsi tudósítója számos idézettel támasztja alá Orbán Viktornak azt az elsődleges célját, hogy kivezesse az országot az adósságcsapdából. A csapdából kivezető ajtó megnyitásához egy év áll a kormány rendelkezésére, és 2015-ig a GDP 70 százaléka alá csökkenhet az államadósság mértéke - idézte Olt a miniszterelnököt.

Jövőre máris csökken a költségvetés hiánya, köszönhetően a pénzügyi szektorra, valamint a konszernekre és kereskedelmi üzletláncokra kivetett rendkívüli adóknak. Orbán ezáltal akarta elkerülni a bérből és fizetésből élőkre nehezedő anyagi terhek növelését, ami egyik választási ígérete volt - mutatott rá Olt.

A német tudósító "szenzációsnak" nevezi a január 1-jétől hatályba lépő 16 százalékos szja-kulcsot, amivel egyidejűleg 10 százalékra mérséklődik a társasági adó. "Az Orbán-kormány így akarja mozgósítani a gazdasági erőket és ösztönözni a gazdaság növekedését" - írta a FAZ bécsi tudósítója.

A továbbiakban rámutat: a bank- és a válságadóval az Orbán-kormány befolyásos vállalatokat sújt: bankokat, biztosítókat, energiakonszerneket, távközlési cégeket, kereskedelmi láncokat. Ezek a múltban megengedhették maguknak, hogy befolyásolják a politikai döntéseket, természetesen azzal a szándékkal, hogy megkíméljék magukat azok következményeitől.

Multinacionális cégeknek több ízben sikerült megfúrniuk politikai döntéseket.

Olt végezetül a Budapester Zeitungban nemrég megjelent elemzésből idéz. Eszerint Orbán célja nem csupán a vállalatok megfejése, hogy ezáltal növelje az állam bevételeit. A kormányfő sokkal inkább paradigmaváltásra törekszik: szakítani akar azzal a kormányzati gyakorlattal, amelynek értelmében a politikának úgy kell táncolnia, ahogy a gazdaság fütyül.

Úgy tűnik, Orbán arra a következtetésre jutott, hogy nem célravezető a különböző érdekeket hosszadalmas tárgyalások útján közös nevezőre hozni. A szocialista-liberális kormányok politikája annak idején nagyjából félévente változott.

Orbán viszont a jelek szerint úgy véli, hogy hatékony kormányzás csak az állami hatalom kiterjesztése révén lehetséges.

A gyors egymásutánban hozott döntésekkel a kormány csakugyan két legyet üt egy csapásra - állapítja meg Olt. - A lakosságnak végre olyan (nemzeti-konzervatív) kormánya van, amely energikusan halad előre a maga útján, és - a sokszor megbénult baloldali-liberális elődökkel ellentétben - nem fecsérli el az erejét érdekellentétek feloldására. Az ellenzék pedig időben sem képes ellenállást tanúsítani, tekintettel a kormányoldal villámgyorsan előterjesztett és kétharmados többséggel megszavazott döntéseire.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását