2024. április 20. - Tivadar
A médiatörvény életbelépése után átalakítják az MTI-t és vele a közszolgálati média hírszolgálatát is. A várható újításokról Belénessy Csabával, az MTI vezérigazgatójával beszélgettünk.
2010. december 3. péntek 12:09 - Forján-Vass Máté
Hogyan és miért szervezi át az MTI-t?

Belénessy Csaba
1949-ben született Zákányban. 1987-ben diplomázott a Janus Pannonius Egyetemen, magyar-népművelés szakon.

1972-től a Dunántúli Napló és a Pécsi Rádió külső munkatársa volt. 1981-ben a Pécsi Rádióhoz került. 1986-tól a Kossuth Rádió pécsi tudósítója volt.

1982-1989-ben a Magyar Rádió Ötödik Sebesség című ifjúsági műsorát szerkesztette. 1989-ben a Helyzet című dél-dunántúli hetilap alapítója és társszerkesztője.

1990-ben a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának műsorvezetője, 1997-ben és 2006-ban felelős szerkesztője, közben, 1992-1996-ben a Határok nélkül és a Helykereső szerkesztője is.

2000-ben A Hét főszerkesztője volt, illetve 2000-2003 között az MTV Rt. hírigazgató-helyettese.2004-2005-ben a Duna TV alelnöki székét foglalta el. 2007-ben alapító főszerkesztője volt a Lánchíd Rádiónak.

2008. január 1-jétől az MTI Zrt. stratégiai alelnöke.
Az átszervezésre azért van szükség, mert ha elfogadják az új médiatörvényt, akkor bővülni fog a feladatkörünk: tartalomszolgáltatóvá válik az MTI. Gyártunk majd híradókat, krónikákat és hírblokkokat is a közszolgálati média számára és működtetünk egy nagy hírportált is.

Ezzel annyi stúdiója lesz az MTI-nek ahány tartalmat szolgáltat?

Annyi stúdió lesz, amennyi kell. Amíg nem ismerjük a műsorrácsokat, addig nem tudjuk, hány híradóra, krónikára lesz szükség. Megrendeléseket kapunk a közmédiumoktól, és ezeket teljesítjük.

Külön veszik a rendeléseket, és úgy teljesítik?

Először is minden napszakban lesz egy turnusvezető, aki az adott hírről eldönti, ami az MTI hírszobájából feljön, hogy melyik platformon jelenjen meg. Eldönti azt is, hogy mekkora stáb menjen ki behozni az anyagot. Ha egy mindenkit érintő hír jön, akkor kimegy egy ötfős stáb: egy operatőr, egy tévés és egy rádiós riporter, egy fotóriporter és egy írott sajtós kolléga. Ők behozzák a nyersanyagot, és itt bent a saját csatornájuknak megfelelő elvárások mentén elkészítik a híranyagot.

Különböző lesz a híradó a közmédiumoknál?

Igen, minden adónak a saját arculata szerint készül el a híradója. Azt viszont el tudom képzelni, hogy akad olyan anyag, ami ugyanaz lesz.

Miért szükséges a hírszerkesztés ilyen átalakítása?

Azért, mert rendkívül pazarló a jelenlegi rendszer. Minden közmédium küld ki stábot ugyanarra a helyre, és alig férnek el egymástól. Ez teljesen fölösleges. Most majd kimegy egy stáb egy helyszínre, így a többi stábot el lehet küldeni egy másik helyre, amivel színesedik a hírszolgáltatás. Nem is annyira a takarékosság a legfontosabb, hanem a gazdaságosság, a hírszolgáltatás minőségének javítása.

A különböző szolgáltatókkal egyeztetnek majd, hogy mire van szükségük?

Ez egy jól kidolgozott rendszer, de a párbeszédet nem lehet kizárni belőle. Folyamatos egyeztetés nem kell majd, mert az intézmények elkészítik a műsorrendjüket, és ezt leadják nekünk. Például az M1 kér 25 perc híradót hétfő este fél nyolcra, és mi elkészítjük azt. A turnusvezető pedig eldönti, mi kerül ebbe a 25 percbe.

Milyen lesz az új hirado.hu?

Egy új tartalomszolgáltató lesz. Most is van ugyan az MTI-nek saját oldala, amin azonban csak kevés hír van. Ennek oka az, hogy tőlünk vásárolták a híreket az online hírportálok is, ezért nem indíthattunk egy konkurenciát ellenük.

Most azért változik a helyzet, mert a tervek szerint ingyenes lesz az MTI szolgáltatása 2011 második negyedévétől, és akkor már nem kell attól tartani, hogy megkárosítjuk a fogyasztóinkat.

A hirado.hu név megmarad?

Igen, ezt visszük tovább. De nem egy „nyakkendős” közszolgálati portál lesz, hanem egy kereskedelmi alapon működő hírportállá válik. Lesznek benne blogok, fórumok, a hírek fontossági sorrendben lesznek rajta, nem pedig kronológiai sorrendben.

Ennek az oldalnak lesz négy aloldala. Az egyik az MTI eddigi szolgáltatását viszi tovább: innét lehet átvenni a híreket továbbfelhasználásra.

A többi aloldal az MR, az MTV és a Duna TV oldala lesz. Itt nem hírek lesznek, hanem a médiumok műsorainak ismertetője, előzetesei, a videó-, és hangtárak, és itt lehet élőben nézni, illetve hallgatni az aktuális műsorokat.

Milyen más változás lesz még?

Átgondoljuk a tudósítói hálózatot. Vannak olyan határon túli magyarlakta helyek, ahova kell tudósító, mint például Erdélybe. Változik a Panoráma rovatunk, ott szeretnénk erősíteni a kulturális részt.

Ki felel majd a hírekért?

Legfelső soron én, de van egy szolgáltatási vezérigazgató-helyettes, Szabó László Zsolt. A Hírcentrumnak, ahol a híradók a krónikák készülnek majd, Élő Gábor lesz az igazgatója.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

lehet más a kannás bor
2010. december 3. 13:10
Színesebb lesz a hírszolgáltatás? A mostani közszolgálati híírszolgáltatásnál nem nehéz színesebbet csinálni...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását