2024. április 20. - Tivadar

A testek filozófiája

Az értelemre és az érzékekre hat elsősorban a Szegedi Kortárs Balett legújabb darabja, a Testek filozófiája, amelyet pénteken mutatnak be - mondta a produkciót beharangozó keddi sajtótájékoztatón Juronics Tamás koreográfus, hozzátéve: a mély tartalom mellett a gazdaságosság is meghatározta a munkát.
2010. december 7. kedd 17:50 - HírExtra
A művészeti vezető kifejtette: nemcsak a táncosok, hanem a nézők számára is egy kísérlet az új darab. Elkészült egy nagyon gazdag mozgásanyag, melynek segítségével ugyanazokból a mozdulatokból, etűdökből, koreográfiákból két novellát jelenítenek meg.

A két felvonásban azonban más a közeg, más a jelmez és más a zene is. Az első felvonásban nagyon "vaskos", nagyon mai zenei anyag kíséri a táncot, a másodikban egy zongora, elsősorban Chopin- és Gershwin-melódiák vezetik végig a koreográfiát, s ez a rész így sokkal filozofikusabb lesz - magyarázta Juronics Tamás.

Az első felvonásban, mely rendkívül dinamikus, elsősorban az érzékekre akarnak hatni, a másodikban fogalmakat személyesítenek meg a táncosok. Így bemutatják például a gyönyör és a lelkiismeret párharcát - fűzte hozzá a rendező-koreográfus, megjegyezve: a tartalom mellett szempont volt a gazdaságosság is, ezért se díszlet, se jelmez nincs.

Pataki András balettigazgató a sajtótájékoztatón elmondta: továbbra is nagyon nehéz helyzetben van a társulat. Felidézte, hogy 2009. december 31-én lejárt a várossal és a Szegedi Nemzeti Színházzal kötött hosszú távú szerződésük, az előadóművészeti törvény alapján kapott támogatásuk ugyanakkor nem elegendő.

A jelenlegi egy nagyon bizonytalan helyzet, melynek megoldásában a színház és a város is partner volt, így féléves szerződésekkel tudták biztosítani a társulat munkáját. Ez azonban azt jelentette, hogy se belső, se külső hosszú távú kötelezettségvállalást nem tudtak tenni - mutatott rá.

Pataki András kiemelte, hogy a nehézségek ellenére a társulat jól teljesít, tavaly több mint száz előadást láthatott a közönség. A nagy előadásszám miatt azonban több sérülés is volt.
A december 10-i bemutató mellett tavaszra egy új darabbal készülnek, ezzel tartva magukat az éves két produkcióhoz. A Liszt-év kapcsán a Dante-szimfóniát viszi színre Roberto Galvan koreográfus, akit jól ismerhet a szegedi közönség, hiszen már többször dolgozott a társulattal.

A művész várhatóan három évtizedes pályafutása zárásaként dolgozik majd Szegeden.
A társulat repertoárján további hét produkció szerepel: a Carmina Burana, a Csipkerózsika, a Hattyúk tava gyerekeknek, a Szentivánéji álom, az Unisono, a Homo ludens és a Homo hungaricus.

Az új évadban két táncossal bővült a társulat: Májer Gábor és Hortobágyi Brigitta, a Táncművészeti Főiskola két ösztöndíjas végzőse csatlakozott a Szegedi Kortárs Baletthez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását