2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Jobban éltünk a középkorban?

A középkori Angliában nagyobb jólétben élt a lakosság, mint eddig feltételezték: az egy főre jutó jövedelem majd' a duplája volt, mint napjainkban a legszegényebb országokban - állítja a Brit gazdasági növekedés - 1270-1870 című tanulmány.
2010. december 7. kedd 06:33 - HírExtra
"A középkorban a brit lakosság javarészének a puszta létfenntartásnál jóval többre futotta: presztízsfogyasztást is megengedhetett magának, s időként luxuscikkekre is futotta" - állítja a kutatásokat irányító Stephen Broadberry, a Warwicki Egyetem közgazdászprofesszora.

Mint kifejti, a késő középkorban az angolok változatos étrendet engedhettek meg maguknak, beleértve a hús, a tejtermékek és a sör fogyasztását.

Stephen Broadberry magyarázata szerint a puszta létfenntartás mércéjének az évi 400 dollárt tartják az 1990-es dollárparitáson számolva. Sokáig úgy vélték, hogy ennyi volt az átlagos jövedelem a középkori Angliában.

Az egyetem kutatói azonban arra derítettek fényt, hogy a késő középkorban az egy főre jutó jövedelem 1000 dollár körül volt. Még a pestisjárvány "előestéjén", amely 1348-1349-ben sújtott le először Angliára, az egy főre jutó jövedelem meghaladta a 800 dollárt. Összehasonlításként napjainkban Zairében ez a mutató 249 dollár, Burundiban 479, Nigerben pedig 514 dollár.

A közgazdászok azt is kimutatták, hogy az ipari forradalomhoz való átmenet sokkal hamarabb kezdődött, mint eddig feltételezték.

"A közfelfogás szerint 1800-ban az ipari forradalom hirtelen, minden előzmény nélkül kezdődött, vagyis erőteljes gazdasági növekedés, vagy a vadászó-gyűjtögető közösségek szintjén lévő életminőség számottevő javulása nélkül" - hangsúlyozta Stephen Broadberry.

Hozzátette: a kutatásaik viszont azt mutatják, hogy az ipari forradalom nem a "semmiből jött", hanem a gazdasági fejlődés késő középkorban kezdődő hosszú folyamatának a csúcspontja volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását