2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Miből eredeztethetőek a hazai transzplantációs terület súlyos problémái? Miért ilyen alacsony a szervátültetések száma? Miért nem kerülnek fel sokan már a várólistákra sem? A HírExtra a donációs "piac" gondjaira keresett válaszokat.
2010. december 10. péntek 17:19 - Gedei Szilárd
Tudta, hogy...
...az agyhalottból kivett szív maximálás konzerválási ideje négy óra?
...az első szervátültetést a magyar származású Ullmann Imre végzete 1902-ben Bécsben?
...a vese és a hasnyálmirigy átültetése nem számít életmentő beavatkozásnak?
...a szervelosztás feltétele a vércsoport kompatibilitás, a testsúly méretazonosság, valamint a nem?
...a nemzetközi összehasonlításban (műtétek száma/millió lakos) Európában az utolsók között kullogunk?
Kilenc hónapja élt műszívvel az a hatéves kisfiú, akin tegnap sikeres szívátültetést hajtottak végre az Országos Kardiológiai Intézetben. Máténak szerencséje volt, de nagyon sokan vannak, akik hiába várnak akár éveket, nem jut nekik új szerv. A magyar transzplantációs rendszer komoly problémákkal küzd, az Eurotransplant néven futó nemzetközi hálózathoz való csatlakozással azonban enyhíthetnénk valamelyest a súlyos helyzeten. Csakhogy hiába tele a padlás a magyar transzplantációs rendszer fejlesztésére vonatkozó hangzatos ígéretekkel, a valódi változás várat magára.

Abban viszont legalább mindenki egyetért, hogy a rendszer fejlesztésére égető szükség lenne.

Ne beszélnek

Az Országos Vérellátó Szolgálat égisze alatt működő Szervkoordinációs Iroda igazgatója, Mihály Sándor udvariasan bár, de elutasította a HírExtra interjúra vonatkozó kérését. Így jobb híján a szervezet honlapján fellelhető közleményből idézünk: "A sikeres gyermekszív transzplantáció ismét felhívja a figyelmet a magyarországi szervdonációs programok fejlesztésének jelentőségére, amely sajnos nem minden akut szervkérésre tud alkalmas donorszervet biztosítani".

Felhívják a figyelmet a fejlesztés jelentőségére. Szép tőlük, miközben mások egyenesen arról beszélnek, hogy az egész rendszert a Szervkoordinációs Irodával együtt az alapjaitól kellen újjáépíteni.

A legtöbb szakértő szerint a szervátültetések törvényi szabályozása is elavult, újra kellene gondolni a felállított kereteket, különös tekintettel a várólistákra vonatkozó részekre. Mások amondóak, hogy a 2007 januárjában megszűnt Hungarotransplantot kellene feltámasztani, meg kellene szüntetni a kórházi beavatkozások financiális korlátait, és megoldást kellene találni a mentőhelikopterek szervszállítással kapcsolatos problémáira is.

Ketten a várólistán

Székely György, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke szerint a tendencia egyértelműen lefelé ível, minden évben egyre kevesebb a szervátültetés.

"Hogy miért? Először is az elmúlt nyolc év egészségügyi kormányzatának pusztító tevékenysége miatt. A másik ok lényegében az egészségügy legalapabb problémáihoz vezethető vissza. Kevés az orvos, kevés a nővér, kevés a pénz" - vázolt nem túl biztató helyzetképet Székely.

A problémákat azonban tovább is sorolhatjuk. Katasztrofálisak a körülmények, a rendszer felújításra szorul. Eleve kevesen kerülnek fel például a várólistákra - pár hete a tüdővárólistán két beteg neve szerepelt, de a szívvárólista is hiányos.

Jönnek a donációfelelősök?

Mi lehetne a megoldás? Székely György szerint jó ötlet lenne úgynevezett donációfelelősök kinevezése. Ez olyan orvosokat jelent, akik felügyelnék, az osztályokon mikor következhet be agyhalál és azonnali lépéseket tennének a donációs folyamat mielőbbi megkezdése érdekében.

A gondok sora azonban még nem ért véget. Jelenleg például semmiféle szankcióval nem jár, ha egy szervet indokolatlan mulasztás miatt veszítik el.

Megint más vélemények szerint egy a közép-európai régiót összefogó hálózatot kellen létrehozni. Amit azonban a legtöbb hozzáértő hangsúlyoz, mielőbb be kell lépni az Eurotransplant elnevezésű, az egész kontinensre kiterjedő hálózatba.

Ki kell lépnünk Európába

Székely György is az Eurotransplant hálózat mellett érvel.

"Be kellene lépnünk, de első körben csak a gyerekek és a sürgős esetek tekintetében. Aztán meglátjuk, milyen a puding, és ha ízlik, akkor a teljes tagság lehet a cél. Sokkal nagyobb területről kaphatnánk szerveket a sürgősségi és gyermek esetekben" - indokolt az Eurotransplant mellett Székely.

Hogy mi is ez az Eurotransplant néven futó tömörőlés? A legegyszerűbb, ha felvázoljuk a szervezet működését egy gyakorlati példán keresztül. Ha mondjuk Németországban egy kórház bejelent egy donort, a jelzés az Eurotransplant központi irodájába érkezik meg. Ott a koordinátorok az összes tagország várólistájával rendelkeznek, így könnyedén értesíthetik a szív átültetésének esetében Bécset, a vesék esetében például Brüsszelt, a májnál Budapestet, és így tovább. A donor hazájának betegei úgynevezett pontszám kiegészítést kapnak, így kerülhetnek előrébb a listán.

Új rendszert kell építeni

Egy biztos: európai szintű megoldással, vagy a magyar viszonyok rendbe tételével, de mindenképp hozzá kell látni a rendszer újjáépítéséhez.

A szervátültetettek érdekeit szem előtt tartó szövetség reményei szerint a mostani egészségügyi államtitkárság megfelelően elkötelezett annak irányába, hogy a körülményeken javítson. Szócska Miklós államtitkár például már többször kijelentette, változtatni kell a jelenlegi állapotokon.

Bizony, változtatni kell, ugyanis több tucat, ha nem száz szervátültetésre váró magyar ember várja, hogy a hangzatos kijelentéseken túl érdemben is történjen valami változás a magyar egészségügy általános leépültségét is überelő trnaszplantációs területen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását