2024. március 29. - Auguszta
Forrásunk szerint Vidnyánszky Attila váltja Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház élén. A HírExtra utánajárt az esetnek.
2010. december 13. hétfő 15:02 - Győry S. József
Akiért a harang szól
Alföldi Róbertet több kritika érte pályafutása során, elsősorban a nemiséget, meztelenséget előtérbe helyező rendezései miatt. A 2010 elején Arisztophanész Lüszisztraté című komédiáját, Fiume első színházában vitte színpadra: a darabot egy rózsaszín, marcipánból valamint fagylaltból készült hímtaggal reklámozták.

Alföldi  ez év elején megállapodást kötött a Budapesti Román Kulturális Intézettel, melyben engedélyezte, hogy a román nemzeti ünnep előestéjén, november 30-án ünnepi megemlékezést tartsanak a Nemzeti Színházban és bérbe vegyék a Nagytermet. Az engedélyt később visszavonta, mert több párt is tiltakozását fejezte ki az eset hallatán.

(1918. december 1-jén fogadták el a megszállt Erdély egyesülését a Román Királysággal. A Trianoni békeszerződés értelmében a Magyar Királyság lakóinak száma 20 886 487 főről 7 615 117 főre esett vissza. A döntés értelmében 103 093 négyzetkilométert, vagyis a Magyar Királyság 31,78 százalékát a Román Királysághoz csatolták.)
A HírExtra - mint korábban megírtuk - biztos forrásból tudja, hogy Alföldi Róbert jelenlegi igazgatót Vidnyánszki Attila, a debreceni Csokonai Színház igazgatója váltja a Nemzeti Színház élén. Alföldi Róbert személyét több kritika érte a kinevezése óta, legutóbb a Budapesti Román Kulturális Intézetnek tett felajánlása borzolta a kedélyeket. Az igazgató beleegyezését adta, hogy hazánk első színházában ünnepeljék nemzeti ünnepüket, amely egyben Erdély elcsatolásának dátuma.

A HírExtra felkereste a debreceni Csokonai Színházat, ahol jelen pillanatban Vidnyánszky Attila igazgatóként dolgozik: Vidnyánszky nem erősítette meg, de nem is cáfolta a kinevezéséről szóló híreket.

NEFMI Kultúráért Felelős Államtitkársága tájékoztatta szerkesztőségünket , hogy csak abban az esetben tudnak új igazgatót kinevezni a Nemzeti Színház élére, ha erre pályázat van kiírva: jelen esetben erről nincsen szó. Alföldi Róbert kinevezése 2013-ban jár le, az illetékes munkatárs minden egyéb híresztelést spekulációnak nevezett.

Novák Előd, a Jobbik képviselője reményét fejezte ki, hogy a Fidesz nem pártpolitikai csatározás szintjére kívánja lesüllyeszteni a Nemzeti Színház igazgatójának kérdését. Tájékoztatása szerint a Jobbik frakció nagyon örül a hírnek még abban az esetben is, ha Vidnyánszky Attila személye a Fideszhez köthető: a képviselő szerint Alföldi Róbertnél mindenki méltóbb az igazgatói poszt betöltésére.

A párt örülne, ha legkésőbb január elsejei határidővel elkezdhetné munkáját az új igazgató, ám amíg nem jelentik be hivatalosan a váltást, addig a Jobbik tovább szorgalmazza Alföldi Róbert leváltását. A Jobbik parlamenti albizottság felállítását kezdeményezte az ügy kivizsgálására: Novák Előd tájékoztatott minket, hogy a csütörtöki napon az albizottság ismét összeül.

A Jobbik december elsején, a Nemzeti Színház épületénél tüntetett Alföldi Róbert személye ellen valamint meghirdette kulturális szabadságharcát.

Mennyit kap?

Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház élén végzett munkájáért havi 950 000 forint illeti meg. Feladatait vezető állású munkavállalóként, munkaszerződéssel látja el. A munkaköre bizalmi jellegű, vagyis ennek hiánya, esetleg elvesztése esetén szükségessé válhat az azonnali személycsere.

Dr. Ember Alex ügyvéd, munkaügyi szakjogász véleménye szerint a határozott idejű munkaszerződés felmondásának főszabálya szerint nem jár végkielégítés a munkavállalónak.

Egyoldalú felmondás esetén a munkavállalót szintén nem illeti meg a végkielégítés.

Rendkívüli felmondás esetén a munkavállalót - legfeljebb egy év időtartamra - megilleti a fizetésének átlagkeresete.

A Nemzeti Színház közleménye

Tekintettel arra, hogy Alföldi Róbert vezérigazgatói kinevezése a Nemzeti Színház Zrt. élén 2013. június 30-ig szól, meglepődve értesült a mai napon megjelent, a vezérigazgatói poszton történő személyi változás kapcsán felröppent, meg nem nevezett forrásból származó sajtóhírről.

A Nemzeti Színház Zrt. Alföldi Róbert vezetése alatt gazdaságilag és művészileg is stabilan, magas színvonalon működik. Ezt igazolja, hogy egyrészt a Zrt. fennállása óta a 2009-es év zárult először nyereséggel, köszönhetően a magas látogatottságnak, a nézői érdeklődésnek és a bevételek növekedésének, másrészt, hogy a Nemzeti Színház megújításáért a főigazgató nemrégiben átvette a Főváros Színházi Díját és a Színikritikusok Különdíját.

A Nemzeti Színház vezetősége úgy gondolja, hogy a közelmúltban az intézményt és Alföldi Róbert személyét érintő szélsőséges politikai és sajtóbeli támadások, melyek igyekeztek a színház működését ellehetetleníteni és hivatalos fórumokon, valamint utcai megmozdulásokon többször is a főigazgató leváltását követelték, egy jogállamban nem képezhetik alapját kultúrpolitikai döntésnek.

A főigazgató továbbra is arra koncentrál, hogy a színházban folyó munka zavartalanul, a megszokott mederben folytatódjék. Ennek jegyében került sor a 2010/2011-re meghirdetett Magyar évad keretében december 10-én, pénteken Fejes Endre-Presser Gábor: Jó estét nyár, jó estét szerelem című zenés drámájának bemutatójára Rába Roland rendezésében és így készül a társulat Závada Pál: Magyar ünnep című darabjának e hét szombatjára kitűzött, Nemzeti Színház-beli premierjére.

Mindezek alapján a személyét érintő találgatásokat Alföldi Róbert a továbbiakban nem kívánja kommentálni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ramona
2010. december 14. 19:14
Ja !
Jézus is kiűzte a kufárokat a templomból !

Mert neki volt erkölcsi érzéke !
ramona
2010. december 14. 19:12
xombaa
A jog és az erkölcs különböző fogalmak.
A jogot az ERKÖLCS előzi meg !

Alföldi erkölcsi magatartása egyenlőm a NULLÁVAL !
Ha lenne erkölcsi értékrendje, akkor nem élt volna ezzel a jogával
(mármint, hogy pl. meghamisitja JÁNOS VITÉZ mondanivalóját !)

Szégyenletes ember, de mindenki, aki jogra hivatkozva erkölcsi hibákat vét !
Pláne, ha akarattal !
aser
2010. december 14. 15:54
Ez az uj megbizott(Párttagkönyves?) emberke,azt nyilatkozta,hogy először meg kivánja ismerni a Nemzetiben dolgozó szinészeket.
Ennyire jó szinházi emberke lehet.......
Én ezt vártam ettől az uj Diktaturától.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását