2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Átadják a Kodály Központot

Hivatalosan is átadják csütörtökön a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik nagyberuházásaként épült Kodály Központot.
2010. december 14. kedd 18:36 - HírExtra
"A Kodály Zoltán születésnapjára szervezett ünnepségen részt vesz Schmitt Pál köztársasági elnök és Kodályné Péczely Sarolta, az intézmény névadójának özvegye is" - közölte a Pécs2010 Sajtóiroda kedden az MTI megkeresésére.

Az ünnepélyes szalagátvágásra este hat órakor kerül sor, amit gálaműsor követ. Ezen eozinból készült különleges EKF-láncot kapnak a jövő évi kulturális fővárosok, Turku és Tallin képviselői. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra egyedi termékét a jövőben - mint egy stafétát - az éppen regnáló kulturális fővárosok adják egymásnak.

A gálaműsor keretében Bach-, Liszt- és Kodály-művek is felcsendülnek a Peskó Zoltán dirigálta Pannon Filharmonikusok és neves művészek közreműködésével.

A mintegy 6 milliárd forintból épült, 11 ezer négyzetméteres konferencia- és koncertközpont a Dél-Dunántúl legnagyobb, 999 embert befogadó multifunkcionális hangversenyterme és kulturális rendezvényhelyszíne. Főként a Pécsi Kulturális Központnak és a Pannon Filharmonikusok zenekarnak, azok próbatermeinek, irodáinak ad otthont, de falai között kávézó és könyvesbolt is helyet kapott.

Az intézmény koncerttermének akusztikáját korábban Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója, Maxim Vengerov világhírű hegedűművész, valamint a helyiség hangtechnikai méréseit végző szakemberek is kiemelkedően jónak nevezték.

A Pannon Filharmonikusok igazgatója arról is beszélt, hogy a központtal Pécs felkerülhet Európa zenei térképére. "A városnak a magas minőségű szimfonikus zenekara mellett már egy világszínvonalú hangversenyterme is van, ahol a világ zenei élvonala is felléphet. Az, hogy neves előadók, világsztárok milyen gyakran fordulnak meg itt, mostantól csak pénzkérdés" - fogalmazott.

Hozzátette: az előadóművészetnek nincs is olyan szegmense, melyet a központ ne tudna kiszolgálni, stúdiórendszerével pedig csúcsminőségű hangfelvételek készíthetők.
A Kodály Központban az első nyilvános koncertet múlt hét csütörtökön tartották Maxim Vengerov és Ránki Dezső kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész vendégszereplésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását