2024. március 29. - Auguszta

Bevállnak a videójátékok?

Bíztató eredményekkel kecsegtetnek azok az újszerű videojátékok, amelyeket azzal a céllal készítettek, hogy egészséges táplálkozásra és életmódváltásra ösztönözzék a fiatalokat - derült ki a játékok hatékonyságát vizsgáló kutatás eredményeiből.
2010. december 14. kedd 07:49 - HírExtra
A fiatalkori elhízás problémája egyre nagyobb méreteket öltött, a megfelelő mennyiségű gyümölcs, zöldség és víz fogyasztásával és a testmozgás fokozásával azonban csökkenthető az elhízás kialakulásának kockázata, ám erről nem mindig könnyű meggyőzni a fiatalabb generáció tagjait

Az Escape from Diab (Menekülés Diab városából) és a Nanoswarm: Invasion from Inner Space (Nanorajzás: Belső invázió) című játékok célja a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kialakulási kockázatának visszaszorítása azáltal, hogy megismerteti a gyerekeket az egészséges táplálkozás és a fokozott testmozgás fontosságával. Az Archimage vállalat által kifejlesztett játékok a megismerés, az önrendelkezés és a meggyőzés elméleteire támaszkodnak - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon (www.sciencedaily.com).

A játékokat kipróbáló gyerekek a szokásosnál kétharmadnyival több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak naponta, ám a vízfogyasztás, az aktív fizikai tevékenységek és a testalkat esetében nem történt változás. A növekedés ellenére a zöldség-gyümölcs és víz fogyasztás, valamint a fizikai aktivitás mértéke azonban még így sem érte el a minimum határt - állapították meg a szakemberek.

Ezek olyan egyedülálló videojátékok, amelyek teljes mértékben megállják a helyüket a forgalomban lévő társaik mellett. Ezekben a játékokban egy sor olyan dolgot van szőttel a történetekbe, amelyek hatással vannak a gyerekek viselkedésére.

Ezáltal arra motiváljak a játékosokat, hogy jelentős változásokat vezessenek be az étkezési szokásaikban" - írta Tom Baranowski, a vizsgálat vezető kutatója az American Journal of Preventive Medicine című szakfolyóirat jövő januári számában megjelent új tanulmányban. "A komoly üzenettel bíró játékok bíztató eredményekkel kecsegtetnek, de további kutatásokra lesz szükség a hatékonyságuk és a fiatalokra körében gyakorolt hatásuk megvizsgálásához" - tette hozzá.

A szakemberek klinikai vizsgálatában 153, tíz és tizenkét éves kor közötti gyerek vett részt, akiket véletlenszerű osztottak szét egy-egy 103 illetve 50 fős csoportra. Tökéletes adatokat végül csak 133 résztvevőtől sikerült begyűjteni. Az első csoport először a Diab, majd a Nanoswarm játékokat próbálta ki, míg a másik csoport az étkezésre és a testmozgásra vonatkozó tudást alapul vevő játékokkal próbálkozott néhány népszerű internetes oldalon.

A csoport tagok magasságát, testsúlyát, derék méretét, és tricepsz vastagságát a vizsgálat kezdetén, rögtön a Diab és közvetlenül a Nanoswarm játékok után, valamint két hónappal később is megmérték. Az alanyok fizikai aktivitását minimum négy napon keresztül követték figyelemmel minden egyes mérés alkalmával. Az ételfogyasztás mértékét pedig egy dietetikus ellenőrizte és jegyezte fel 24 órán keresztül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását