2018. május 28. - Emil, Csanád

Túl a naprendszeren

A Naprendszer határzónájában jár az emberiség eddigi legmesszebbre jutott űreszköze, a Voyager-1, amely "nemsokára", azaz négy év múlva érheti el a Naprendszer külső határát, a heliopauzát.
2010. december 14. kedd 11:56 - HírExtra
Az 1977-ben felbocsátott Voyager-1 űrszonda 2004 őszén érte el a helioszféra határvidékét, azaz a Nap bolygórendszerén túlnyúló plazmabuborék határát, ahol a Napból kiáramló töltött részecskék 1,6 millió kilométer/órás sebességet érnek el.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) hétfői beszámolója szerint a szonda a napszél sebességének hirtelen csökkenését mérte, és ez azt jelenti, hogy a Voyager-1 elérte a Naprendszer külső határának tekintett, a Naptól mintegy 100-150 csillagászati egységre (1 CsE 150 millió kilométer) húzódó heliopauzát.

A csillagászok szerint az űrszondának még mintegy négy évre lesz szüksége ahhoz, hogy teljesen átlépjen a heliopauzába, és 2020 körül haladhat át a napszél plazma és a csillagközi plazma választóvonalán. Ekkora azonban a Voyager-1 nukleáris elemei végleg kimerülnek, így már nem lesz képes arra, hogy mérési adatokat küldjön a helioszféra külső tartományaiból.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását