2024. május 3. - Tímea, Irma
Újjászerveződik és nevet változtat a Magyar Demokrata Fórum. Az országos gyűlés küldöttei a hétvégén elfogadták a párt új szerkezeti rendszerét. Makay Zsolttal, a párt elnökével beszéltünk.
2010. december 15. szerda 06:49 - Hassan Szihám
Milyen alapelvek mentén szervezik újra a pártot?

A megújulás kiindulópontja az Antall József vezette kormány és annak filozófiája. Azaz a szabadság és a szociális piacgazdaság, ami magyarul jólétet jelent. Ennek mentén kezdtük meg az újjászervezési munkálatot. Ez a munkaanyag várhatóan az MDF új nevében is visszaköszön, hiszen Antall József azt is mondta, hogy a szabadság kormánya kíván lenni, innen a Jólét és Szabadság.

Említették, hogy e-párt lesz az új MDF. Ez mit takar?

Az új alapszabálynak vagy struktúrának a legnagyobb értéke a filozófiáján túl, hogy Magyarországon először kerül bevezetésre az e-párt rendszer és az e-demokrácia. Ez magyarul azt jelenti, hogy a modern kor adta lehetőségekkel az internet és a telefon segítségével minden párttagot megkérdezünk, tehát döntési kompetenciákat adunk nekik.

Vagyis nem csak egy zárt testület tud majd a jövőben véleményt formálni. Nyilván lesznek olyan ügyek, melyek gyors reakciót kívánnak, de a nagy filozófiai, elvi vagy egyéb kérdésekben, mint például most a magánnyugdíj-pénztárak, megkérdezzük tagjaink mindegyikét, még mielőtt a párt véleményt formálna. Nagyon fontos tényező, hogy a megújuló MDF tiszteli és becsüli minden tagja álláspontját.

Ezek szerint nagyon egységes párt benyomását akarják kelteni.


Eljárás az MDF régi arcai ellen
Múlt héten személyes adattal való visszaélés miatt vádat emeltek Szilvásy György volt titokminiszter, Tóth Károly volt szocialista országgyűlési képviselő, Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke és Herényi Károly volt MDF-es országgyűlési képviselő ellen.

Keresztes Imre főügyész közleményében azt írta: múlt pénteken, december 3-án emelt vádat a főügyészség a volt titokminiszter és három volt országgyűlési képviselő ellen.

A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője közleményében nem írta le a politikusok nevét, de azt közölte: a volt titokminisztert egy rendbeli, folytatólagosan, hivatalos személyként elkövetett különleges személyes adattal visszaéléssel vádolják, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának volt alelnökét egy rendbeli, hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett különleges személyes adattal visszaéléssel vádolják.

A közleményből kiderül: Dávid Ibolya volt pártelnököt kétrendbeli személyes adattal visszaéléssel - ezek közül az egyik bűncselekményt társtettesként elkövetett - valamint egy rendbeli kényszerítéssel, Herényi Károlyt pedig egy rendbeli társtettesként elkövetett személyes adattal visszaéléssel vádolja a főügyészség.

forrás: MTI
Magyarországon nagyon nehéz egységes képet létrehozni. Nagy betegségünk éppen ezért a megosztottság. Az e-párt rendszer által minden tag magáénak érezheti a párt minden döntését, hiszen maguk vesznek részt annak kialakításában. Ez egy nagy előny. Ezáltal sok vitát, sok problémát – melyből volt bőven az MDF történelmében is – meg lehet előzni.

Emellett egy nagyon szigorú szabályt vezettünk be. Ha a közösségi döntést követően a nyilvánosságban valaki ellenvéleményt fogalmaz meg, automatikusan megszűnik a tagsága. Ezáltal egy nagyon komoly rendet sugároz majd a párt. Magyarországon létező legszélesebb demokráciát vezetjük be, azaz mindenki részt vesz a döntésben.

Melyik politikai oldalon helyezkedik el az Jólét és Szabadság Párt?

Egyértelmű polgári gondolat mind a kettő, tehát elképzelhetetlen, hogy ez a párt ne a polgári jobbközép-családdal legyen szorosabb viszonyban. Viszont mélyen hisz az elveiben, azaz nem köt elvtelen kompromisszumot.

A régi nevek közül ki tagja jelenleg is a pártnak?

Mindenkit szeretettel várunk, aki az új filozófiát követni kívánja. Nem csak nagy nevekben gondolkozunk, mivel az egyben köteléket is jelent. Vannak tehát újak, de régiek is. Van olyan a volt Antall-kormány tagjai közül, aki tanácsokkal látja el a pártot, és egyelőre nem kíván a nyilvánosság elé lépni. Dávid Ibolya nem tagja az MDF-nek, és nincs is semmilyen pozitív kapcsolatunk vele.

Tehát a megújulás egyben szakítás a pártot idáig meghatározó szereplőkkel?

A múlt feltárása és lezárása kapcsán előszöris meg kell vizsgálnunk, hogy a gazdasági és politikai tevékenység törvényes és jogszerű volt-e. Ez az átvilágítás jelenleg is folyik a párton belül. Ennek függvényében alakítjuk majd ki a viszonyrendszert a volt vezetőkkel.

Így benne van a pakliban, hogy visszatérnek a pártba a régi arcok?


Ha tisztázzák magukat minden ügyben a nyilvánosság előtt, akkor ugyanolyan belépési eljárás elé néznek, mint bármelyik magyar állampolgár. Herényi Károly például jelenleg egyszerű tagja az MDF-nek, de az ő esetében is látnunk kell, hogy minden helyére kerül-e vagy sem.

Dávid Ibolyától ezek szerint nem békében váltak el az MDF útjai?

Nincsen és nem is látjuk még a pozitív szándékot sem arra vonatkozóan, hogy valamilyen viszony legyen. Tisztességes átadás-átvétel sem történt a párton belül. Az elnökasszony elment, és azóta nincs. Lemondása óta semmilyen kapcsolatunk nincs vele. Mélységében nem is foglalkoztunk a kérdéssel, mivel felkértünk egy ügyvédi irodát, akik elvégzik az átvilágítást.

Az Állami Számvevőszék is nemrégiben fejezte be a vizsgálatát. Ha van olyan ügy, melyben jogi lépéseket kell tenni, akkor nyilván megtesszük, ahogy ez ilyenkor kötelessége egy vezetőnek. Ha nincs, akkor pedig lezárunk végérvényesen egy korszakot.

Előreláthatólag Jólét és Szabadság lesz a párt új neve. Ez a két fő irányelv?

Antall József kormányának megalakulása előtt elmondott beszédében az első számú pont volt, hogy a szabadság kormánya kíván lenni. Kifejtette, hogy egy szabad társadalom jólét nélkül elképzelhetetlen. Ez az a filozófia, ami a legfontosabb egy modern, európai országot fölépítéséhez. Húsz év alatt a rendszerváltó politikai garnitúra ezt nem tudta megfelelően megteremteni Magyarország számára. Ehhez az ügyhöz mindenkinek csatlakoznia kell, hiszen a jólétért és szabadságért szemmel láthatóan van még mit tenni.

Mekkora esélyt lát arra, hogy 2014-re a párt bekerülhet a parlamentbe?

A Jóistent nem tudom számonkérni, hogy előre megmondja mi lesz három év múlva. Jósdába sem járok. Azt tudom magam is és a párt tagjai is, hogy hiszünk egy eszmerendszerben, ennek megfelelően szeretnénk dolgozni. Ha ennek van visszaigazolása a társadalom részéről, akkor természetesen ott leszünk.

Ha az emberek úgy fogják látni, hogy megfelelő szinten van jólét és szabadság Magyarországon, akkor nem biztos, hogy egy új pártban gondolkoznak. Ha erre hiány lesz, akkor azokra a gondolatokra, melyeket képviselünk, ott leszünk mi.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását