2024. április 19. - Emma

Mi változik? Tudjon meg mindent a cafeteria változásairól!

Jelentős változások előtt áll a cafeteria rendszere. Januártól nem kapunk például több melegétel utalványt, jön azonban a speciális Pihenő Kártya. A HírExtra szakértő segítségével nézte meg, mit kapunk 2011-ben "kajajegy" címén.
2010. december 16. csütörtök 08:30 - Gedei Szilárd
Kajajegy. Szebben mondva cafeteria. A cafeteria nem csak a hideg- és melegétel utalványokat jelenti, hanem annál sokkal többet. Benne foglaltatnak az üdülési, az internet, a beiskolázási, az ajándék és a sport utalványok is. A magyar embereknek mindig is fontos volt ez a juttatási forma, nem csoda hát, hogy a rendszert érintő változások sokak érdeklődését felkeltették.

Miért kell egyáltalán ez a juttatás?

Mi változik?
- megszűnik a természetbeni juttatások fogalma
- a béren kívüli juttatások értékének 1,19-szerese után a kifizetőt 16 százalékos szja terheli (nagyjából 19 százalék)
- megszűnik a hideg és meleg étkezési utalvány közötti különbség
- az internet támogatás 2011-től elveszíti adómentességét
2011 január elsejétől ugyanis az új adó- és járuléktörvény változások miatt átalakul a cafeteria, azaz a béren kívüli juttatások rendszere.

Kezdjük azonban az elején, egyáltalán mi is a cafeteria? A válasz legalább olyan egyszerű, mint maga a rendszer. A munkavállaló a havi bérén túl egy külön összeget is megkap és eldöntheti, mire használja fel. Választhat például étkezési hozzájárulást, de nyelvtanulás, üdülés, biztosítás, önkéntes nyugdíjpénztári befizetés, internet szolgáltatás is szerepel a legtöbb cég cafeteria listáján.

Miért szeretik a munkáltatók? Mert a juttatások mértéke egyszerűen mérhető, nem mellesleg a differenciálásának vagy egységesítésének is az eszköze lehet. Ráadásul rugalmas, tehét az állandóan változó dolgozói igényekhez igazítható a cég mindenkori pénzügyi lehetőségeihez mérten.

Miért szeretik a munkavállalók? Mert a rendelkezésre álló keretet mindenkori igényeik alapján használhatják fel, a juttatások bruttó összegét jobban kihasználhatják, nem mellesleg egyszerű és közérthető - legalábbis a legtöbb esetben.

Változik a rendszer

"A cafeteria nagyon érdekes fogalom Magyarországon, tekintettel arra, hogy olyan típusú juttatás, ami után az adót a munkáltatónak kell megfizetnie" - kezdte a HírExtrának adott értékelését Horváthné Szabó Beáta, a PricewaterhouseCoopers Magyarország igazgatója. "Ilyen szempontból a munkáltató adóterhe lesz kevesebb jövőre. Tágabb értelemben azonban a cafeteria sokkal több, mert a cégek általában nem a juttatás értékét kalkulálják be, hanem a teljes cég terhével számolnak. Tehát az adócsökkentés a munkavállalóknál fog megjelenni, mivel az előző évi keret nettó értéke több lesz" - vázolta a jövő évi változásokat az adószakértő.

A személyi jövedelemadó változásaival együtt tehát a cafeteria rendszer is változik, de nem olyan mértékben, mint amiről még nyáron szó volt (akkor az első történymódosító javaslatok után kis ijedséget lehetett érezni, hiszen a tervezetek szerint nagyon leszűkült volna a béren kívüli juttatások rendszere - a végül elfogadott megoldás viszont szinte megegyezik a 2010-es rendszerrel, sőt jelentős elemekkel bővült).

A rendszer azonban így is jelentős mértékben változik.

A legfontosabb, hogy az idén még huszonöt százlékos cafeteria elemek után jövőre tizenhat százalékos jövedelemadót kell fizetni. De hogy ez ne legyen ennyire "egyszerű", egy adóalap korrekciója is belép a történetbe. Ez azt jelenti, hogy az adóalaptól tizenkilenc százalékkal növelve kell megállapítani. Ezután kell megfizetni a tizenhat százalék jövedelemadót.

Vége a melegétel-korszaknak

"Minden juttatási elem, ami a minimálbérhez kapcsolódik - gondolok itt az üdülési csekkre, a különböző önkéntes pénztárakba való befizetésre - növekedik. A másik pozitív dolog az úgynevezett Széchenyi Pihenő Kártya bevezetése, ez  jelenleg azonban még kissé homályosnak tűnik. Főleg azért, mert a kormányrendelet még nem született meg, a munkáltatók tehát még nem tudják, hogy ennek a felhasználása hogyan fog megvalósulni" - hívta fel a figyelmet Horváthné Szabó Beáta a jövő évi rendszer kérdéseire.

A szakértő azt azonban hangsúlyozta, a változásokra szükség van.

"2010-ben a hidegétel utalványok népszerűsége lecsökkent. Ez mondjuk nem is csoda, hiszen ötvennégy százalékos személyi jövedelemadót kellett utána fizetni, plusz társadalombiztosítási járulékot. Januártól azonban ez a hidegétkeztetés beolvad a melegétkezésbe, és nem is tesz különbséget közöttük.

Ezután tehát csak készétel juttatás lesz. Hogy ez a készétel a kantinban készül kifejezetten készétel formájában, vagy egy étteremben vesz egy tortaszeletete, esetleg bármelyik élelmiszerüzlet láncban vásárolja meg kifli és felvágott formájában, mindegyik azonos megítélés alá esik. Egyetlen kritérium marad: valóban étkezésre kell fordítani" - tette hozzá a PwC szakértője.

A jelenlegi, a meleg étkezésre koncentráló rendszeren túllépve úgy tűnik, a kormányzat rájött arra, az emberek egy része nem engedheti meg magának azt, hogy rendszeresen éttermekben étkezzen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását