2024. március 29. - Auguszta

Magyarok Karácsonya az összetartásért

Az együvé tartozás jegyében immár harmadik alkalommal szervezte meg a Magyarok Karácsonyát a Csongrád Megyei Önkormányzat és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark; idén a szociálisan hátrányos helyzetű emberekkel való összetartozást jelképezte az esemény.
2010. december 17. péntek 16:27 - HírExtra
Az első ilyen rendezvény a határainkon túl élő magyarokkal, míg a második a fogyatékkal élő emberekkel való együvé tartozást volt hivatott kifejezni. Idén, a III. Magyarok Karácsonya a szociálisan hátrányos helyzetű embertársakkal való összetartozást jelképezte.

Az eseményre 130 gyermek érkezett a megyei fenntartású intézményekből, a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálattól, az ÁGOTA Alapítvány gondozottai közül és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett árvaházakból.

Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója ünnepi köszöntőjében elmondta: azt kérné, hogy 2010-ben a Kárpát-medencei magyaroknak Jézus Krisztus hozzon bátorságot a karácsonyfa alá.

"A magyar nemzetnek legyen bátorsága, ebben a történelmi időben együtt is, külön-külön is megtenni mindazt, amit a Jóisten elvár tőlünk. Ezeket a gyerekeket nem teremtették rosszabb anyagból, mint ezelőtt kétezer évvel. Bennük is bennük van minden, ami a történelem kerekének forgatásához kell" - utalt az árvákra Böjte Csaba. Mint hozzátette: vannak dolgok, amit meg kell oldani, de úgy hiszi, a 10-15 milliós magyar nagycsalád képes ezeket végrehajtani.

"Nem hiszem, hogy megoldhatatlan feladatok állnának népünk előtt, a kormány előtt. Merni kell vállalni a történelem által ránk bízott feladatot."

Soltész Miklós, Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkár a helyszínen az MTI-nek elmondta: a magyarok közti egyre szorosabbá fűződő viszony jellemzi a jövőt, hiszen volt idő, amikor valakik szét akarták szedni és eltaszítani a nemzetrészeket. A szorosabb együttműködés és intenzívebb támogatás a külhoni magyarokkal teljesen természetes - fogalmazott.

Mint mondta: törődni kötelezettség a határon túli magyarokkal. Azokat az anyagi lehetőségeket, melyek ebben a szűkös időszakban rendelkezésre állnak, minél inkább hasznosan kell felhasználni. Így például a fiataloknál nagyon fontos a helybeli oktatás támogatása, a helyben maradás támogatása, és nagyon fontos, hogy olyan üzleti kapcsolatok szülessenek, melyek egyaránt segítik a helyben maradást és az anyaországban élők életét.

A hátrányos helyzetű gyermekek jövőbeli támogatása kapcsán elmondta: minden olyan segítség, mely eddig erre a területre érkezett, növekszik majd. Kiemelt feladatként említette, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a társadalmi szolidaritás felébresztésére.

"Ennek pozitív jelei egyébként már jelentkeznek az országban, hiszen az idén bekövetkezett tragédiák már bebizonyították, hogy hihetetlen lelki erő, segítségnyújtás van az itt élő emberekben." Megindult az együvé tartozás kifejezése, mely nélkül elengedhetetlen egy ország fennmaradása. Ez hosszútávon sokkal inkább segíthet egy ország felemelkedésében, mintha csak anyagi támogatás nyújtanánk a rászorulóknak - fogalmazott Soltész Miklós.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását