2024. április 20. - Tivadar

Tehetségeket karol fel a gitárművész

Tucatnyi gyermeket hallgatott meg szombaton Szegeden az Európai Roma Zenei Szakkollégium alapítója; a 12-20 éves kor közötti fiatal zenészek Snétberger Ferenc Liszt-díjas gitárművész zeneszerzőnek mutathatták be tudásukat.
2010. december 18. szombat 20:18 - HírExtra
Mint a meghallgatás után a művész elmondta: több gyermeket vártak, de a zord időjárás miatt csak tucatnyian jelentek meg a válogatón. A szegedi fiatalok közt volt, aki vadászkürtön játszott, voltak gitárosok, trombitások és zongoristák is.

A meghallgatott fiatalok közül egy zongorista valószínűleg megfelel az elvárásoknak, és részt vehet a nyári szakmai képzésen. Ahogy fogalmazott, az utóbbi napok meghallgatásai közül a legtöbb nagyon tehetséges fiatalra Budapesten talált, a legfiatalabbra, egy 10 éves kisfiúra pedig Miskolcon.

Eddig több mint száz gyermeket hallgattak meg. Januárban folytatódik a tehetségkeresés Salgótarjánban, Veszprémben és Szolnokon - mondta Snétberger Ferenc.

A Balaton-felvidéken, Felsőörsön 2011 nyarán kezdi meg működését az Európai Roma Zenei Szakkollégium, alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas gitárművész és zeneszerző Snétberger Ferenc. A projekt támogatói a norvég és a magyar állam, valamint a Nyílt Társadalom Intézet.

Az Európai Roma Zenei Szakkollégium összesen 12 hetes - három őszi, három tavaszi és hathetes nyári - kurzusain évről évre 60 hátrányos helyzetű roma fiatal tanulhat.

Az intézmény arra épít, amit a gyerekek a családban tanultak, magukkal hoznak; ösztönzik és tanítják őket, hogy kibontakoztathassák képességeiket. A zenei, művészeti órák mellett romakultúra-ismereti órákon, angol, informatika, tanulásmódszertan és egyéb képzéseken vesznek részt a diákok, emellett egyéni pályaorientációs tanácsadást biztosítanak számukra.

Tanáraik olyan hazai világhírű művész-tanárok, mint Snétberger Ferenc, Oláh Kálmán, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, és olyan kiváló nemzetközi vendégelőadók, mint Paolo Vinaccia, Tony Lakatos vagy Roby Lakatos.

A szakkollégium kurzusait úgy szervezik, hogy a "normál" általános vagy középiskolai tanulmányok mellett is elvégezhetők legyenek, ne kelljen emiatt a diákoknak évet halasztaniuk. Mindebben mentorok segítik őket.

A képzés a tanulók számára ingyenes, mivel a költségeket az iskola fenntartója, a Camp Europe Felsőörs Közhasznú Kft. vállalja. Napi teljes ellátást, azaz étkezést és szállást biztosítanak minden tanulónak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását