2024. április 25. - Márk

Merényletek Nigériában

Legkevesebb 32 ember vesztette életét a nigériai Jos városában és környékén karácsony este elkövetett robbantásos merényletsorozat következtében - közölte a nigériai rendőrség.
2010. december 25. szombat 16:56 - HírExtra
Plateau állam tájékoztatási biztosa, Gregory Yenlong szerint összesen nyolc robbantás követte egymást egyetlen óra leforgása alatt, s a halálos áldozatok száma több is lehet, mert 74 sérült válságos állapotban van. Yenlong barbár cselekedetként ítélte el a Jézus születését ünneplő keresztények elleni terrorcselekményeket.

Egy másik incidensben, az ország északkeleti részében két keresztény templomot támadtak meg gyújtópalackokkal. A Maiduguri városban elkövetett merényleteknek hat ember esett áldozatul.

Katonai források szerint előzőleg egy ismeretlen csoport kilátásba helyezte, hogy valamilyen támadásra készül a keresztények karácsonyi ünnepségei ellen. Egyelőre azonban semmilyen szervezet nem jelentkezett a péntek esti merényletek elkövetőjeként.

A merényletek nyomán a hatóságok fokozták a biztonsági intézkedéseket az érintett térségekben és Josban.

A közép-nigériai Jos, Plateau szövetségi állam székhelye azon a "törésvonalon" fekszik, amely elválasztja egymástól a 160 milliós ország többségében muszlim lakosságú északi részét a déli országrésztől, amelyben a keresztény hitűek adják a lakosság többségét. Jos ezért a muzulmán-keresztény ellenségeskedés egyik gócpontja Afrika legnépesebb országában, s a különböző erőszakcselekmények az idén már közel ezer ember halálát okozták a térségben.

Bár ezekben rendszerint rivális muszlim és keresztény bandák csapnak össze, megfigyelők hangsúlyozzák, hogy az erőszak mögött többnyire helyi gazdasági és politikai érdekellentétek húzódnak meg, például az északi nomád közösségek és a déli földművesek földterületekért vívott küzdelme.

A péntek esti robbantás sorozatot egy héttel azután követték el, hogy egy nigériai bíróság tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítélt 15 vádlottat a Josban idén márciusban kirobbant erőszakos összecsapásokban játszott szerepük miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását