2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Nincs is igazi ünnep a jóízű családi étkezések, sütemények és forraltborozás nélkül. Ha eközben szeretnéd az alakodat is megtartani, érdemes néhány egyszerű dologra odafigyelned.
2010. december 26. vasárnap 15:57 - Kancsár Edina
Méz
A háziméhek a virágok nektárjából és mézharmatjából gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba. Ott gyomornedveikkel keveredve vegyileg alakítják át. Az így kialakult a híg, magas víztartalmú mézet a kaptár hatszögletű lépsejtjeiben tartalék táplálékként raktározzák el. A kaptárban dolgozó méhek a szárnyukkal keltett légárammal párologtatják el a felesleges vizet, s teszik sűrűbbé, tartósabbá a mézet. A tömény mézben nem képesek az élesztők és a mikroorganizmusok elszaporodni, így ez a cukros oldat nem romlik meg. Egy évad alatt többszörösét is képesek begyűjteni, mint amire a tél átvészeléséhez szükségük van.
Valószínűleg senki számára sem ismeretlen az érzés, amikor gyakorlatilag „halálra esszük” magunkat. Ez az ünnepek során könnyen előfordulhat, de megelőzheted ezt azzal, hogy ha tudod, hogy vacsorameghívásra vagy hivatalos, előtte csak könnyű ételeket fogyasztasz.

Cukor helyett méz
et

Ebben az amúgy is szénhidrát dús időszakban ügyelj jobban a cukorbevitelre. Amikor van rá lehetőséged, cukor helyett használj inkább mézet. Ezt a szokást a későbbiekben is érdemes megtartani, ugyanis a méz nem csak könnyebben emészthető, egészségesebb is. Ha valaki elsősorban mézzel édesít, megfigyelheti, hogy tovább tart a jóllakottság érzése is.

Köztudott, hogy az alkohol is tele van cukorral, így fogyasztása egyértelműen hizlaló. Tehát forraltbort is csak mértékkel fogyassz. Amennyiben egy kellemes alkoholmámoros estére vágy, válassz inkább a száraz borok vagy pezsgők közül. A töményeket is jobb elkerülni, mert sajnos azok is a hízlaló italok közé tartoznak.

Mértékkel egyél

Azok az emberek, akik főétel előtt rendszeresen fogyasztanak levest, általában sokkal soványabbak. Ennek oka, hogy mire a kalóriadúsabb főételhez érnek, telítődnek, ezért kevesebbet esznek belőle. De más módon is megelőzheted azt, hogy sokat egyél: ne menj a rendezvényre éhesen. Ha eszel valamennyit indulás előtt (lehetőleg valami egészségeset), sokkal kevesebbet fogsz enni a hizlaló ünnepi ételekből.

Amikor az asztal roskadozik a finomabbnál finomabb édességektől, érthető, hogy nehezen tudunk megálljt parancsolni magunknak. De ha annyi mértékletességet tudsz tanúsítani, hogy csak kicsit veszel mindenből és azt pedig lassan fogyasztod el, sokkal hamarabb jóllakottnak fogod érezni magad. Ráadásul a csipegetésnek köszönhetően jóval kevesebb szénhidrátot viszel be a szervezetedbe, mint ha ész nélkül végigennéd a desszertsort.

Mozogj!

Azok, akik rendszeresen eljárnak sportolni, általában az ünnepekkor sem szünetelnek. Amennyiben te nem tartozol a sportos emberek közé, két étkezés között iktass be egy rövid sétát és ha lehet buzdítsd erre rokonaidat is. Egy kis séta senkinek sem árt, ráadásul kiváló alkalom egy jó beszélgetésre is, miközben emésztésünknek is jót teszünk vele.

Ha nem sikerült semmit betartanod a javaslatainkból, még nincs minden veszve. A túlétkezés másnapján, próbáld az első evést minél későbbre tolni. Ha utána pedig valami könnyebb ételt fogyasztasz, akkor javíthatsz egy kicsit a helyzeten. Ugyanis ha elég idő telik el két étkezés között, az emésztőrendszerednek van ideje kicsit megpihenni.

Az ünnepi dőzsölés után nem könnyű szervezetünket visszaterelni a jó irányba, de a víz és a citrusfélék a segítségünkre lehetnek ebben. A C-vitamin csökkenti az édesség iránti vágyat, ezért jó módszer lehet a cukoréhség leküzdésében. De a legfontosabb a fokozott víz bevitel, ugyanis ezzel segíthetsz a szervezetednek kiöblíteni a nehéz ételekből származó méreganyagokat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását