2024. március 29. - Auguszta

Rendelettel a katasztrófák ellen

A Venezuelát a közelmúltban sújtó árvizek okozta károk felszámolására létrehozott pénzalapról intézkedik Hugo Chávez első törvényerejű rendelete.
2010. december 27. hétfő 09:32 - HírExtra
A dél-amerikai ország parlamentje december 17-én szavazta meg azt a törvényt, amely szélesebb jogkörökkel ruházza fel az elnököt, s lehetővé teszi, hogy törvényerejű rendeletekkel kormányozzon másfél évig. A vasárnap aláírt rendelet értelmében az első szakaszban 10 milliárd bolivárt (az árfolyamváltozástól függően 3,8 milliárd vagy 2,3 milliárd dollárt) költenek azoknak a településeknek az újjáépítésére, amelyeket a természeti katasztrófa sújtott novemberben és decemberben. Az áradásokban 38 ember vesztette életét, 130 ezren váltak hajléktalanná.

Venezuelában egy évtizede nem voltak ilyen hatalmas esőzések.

A venezuelai parlamentben jelenleg gyakorlatilag nincs ellenzék, de a szeptember végi választások eredményeként január 4-től a 165 tagú törvényhozásban 67 ellenzéki képviselő fog helyet foglalni.

Ezért sokan úgy vélik, hogy Venezuela szocialista nézeteket valló elnöke a rendeleti törvény meghozatalával legalább másfél évre biztosította magának a zavartalan kormányzást, bár Chávez azt hangoztatja: arra akarja a jogszabályt felhasználni, hogy minél hatékonyabban segítsen az árvízkárosultakon.

Az ellenzék elítélte az államfő törekvéseit, s azzal vádolta Chávezt, hogy diktátorként viselkedik. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma is tiltakozott az autokrata kormányzás bevezetése ellen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását