2024. március 29. - Auguszta

Mindenki Hodorkovszkijért

Politikai ítélet született a Hodorkovszkij-perben a Human Rights Watch (HRW) amerikai emberi jogvédő szervezet pénteken Moszkvában közzétett közleménye szerint.
2010. december 31. péntek 14:54 - HírExtra
A HRW arra reagált, hogy előző nap tizenhárom és fél év börtönre ítélték Hodorkovszkijt, az időközben feldarabolt orosz olajtársaság, a Yukos (Jukosz) volt főrészvényesét. Oroszország egykor leggazdagabb emberét több millió tonnányi kőolaj ellopásában és 23,5 milliárd dollár tisztára mosásában találták bűnösnek. Hodorkovszkij volt üzlettársa, Platon Lebegyev ugyanennyi büntetést kapott.

A Human Rights Watch szerint a Hodorkovszkijra és Lebegyevre kiszabott büntetés jelzi "a per politikai indítékait és az orosz igazságszolgáltatás rendszerének mélyen gyökerező problémáit, és csapás az oroszországi jogállamiságra".

Korábban már egy sor ország, köztük Németország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió is aggodalmának adott hangot az oroszországi jogalkalmazás elveivel szemben.

Hodorkovszkij és Lebegyev 2003 óta börtönben ül, és a mostani második perükben hozott ítélet folytán 2017-ig ott is maradnak, noha az első ítélet értelmében 2012-ben, az elnökválasztás évében visszanyerték volna szabadságukat.

A HRW és megfigyelők szerint Putyin, "Oroszország erős embere" az üzletember elleni újabb eljárással egy számára kényelmetlen ellenfelet akart elhallgattatni.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását