2024. április 25. - Márk

Az LMP jobb levegőt akar

A Lehet Más a Politika arra szólította fel a kormányt, valamint a főváros vezetőit, hogy hozzanak megfelelő intézkedéseket az európai uniós és magyar jogszabályoknak megfelelő levegőminőség biztosítására.
2011. január 2. vasárnap 13:45 - HírExtra
A Főpolgármesteri Hivatal vasárnap reggel jelentette be, hogy Budapesten fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, mert a kisméretű szálló por mennyisége a város három pontján meghaladta a küszöbértéket.

Az LMP az MTI-nek küldött közleményében azt kérte a kormánytól és a fővárostól: vegyék komolyan a lakosság egészségét veszélyeztető problémát. Az ellenzéki párt szerint tarthatatlan, hogy "központi szinten a minisztériumi útvesztőkben halnak el a cselekvési tervek", míg a fővárosban "a szavakat nem követik tettek".

Mint írták, a 2009-ben jóváhagyott, a Fidesz-KDNP által is támogatott úthasználati (behajtási) díj bevezetéséről azóta is mélyen hallgat a mostani fővárosi vezetőség, sőt ennek előkészületei is leálltak.

Jelezték ugyanakkor: előremutatónak tartják, hogy az önkormányzat új buszsávokat létesít, és azt is, hogy a BKV új buszok beszerzését tervezi, mindez azonban szerintük "érdemben nem változtat a levegő szennyezettségén".

Emlékeztettek arra is, hogy az Európai Bizottság (EB) 2009-ben eljárást indított Magyarország ellen, mivel Budapesten a levegő szennyezettsége rendszeresen túllépi az egészségügyi határértéket, és a testület tavaly októberben két hónap haladékot adott az érdemi lépésekre.

Az LMP közölte azt is: az európai uniós és magyar jogszabályok szerint a szállópor-szennyezés egy évben legfeljebb 35 napon át haladhatja meg az egészségügyi határértéket, ennek ellenére több magyar városban és főként Budapesten ennél sokkal több szennyezett napot számlálunk.

Példaként a főváros XV. kerületét említették, ahol 2010-ben az említett 35. nap már februárban beköszöntött, és az év végéig összesen 87 olyan nap volt, amikor határérték feletti értéket mértek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását