2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Árvíz: jön az újabb árhullám

A Tiszán kialakult árhullám jelenleg Tiszabő térségében tetőzik, a folyó feljebb, Tiszafürednél már apad, Szolnoknál a harmadfokú árvízvédelmi szintet meghaladó, 830 centiméteres vízállást mértek.
2011. január 4. kedd 13:53 - HírExtra
Lovas Attila vízügyi igazgató tájékoztatása szerint a Tisza mellékfolyói folyamatosan apadnak. A folyó középső szakaszán jégzajlás tapasztalható, és a következő napokban kismértékben erősödik.
Az áradás ellen több mint 1100 emberrel védekező igazgatóság működési területén elsőfokú készültséget 74, másodfokút 262, míg harmadfokút 304 kilométer hosszon tartanak fenn. A tartós hideg és a jégképződés miatt továbbra is elsőfokú, jeges árvíz elleni készültség van érvényben a Tisza-tó menti szakaszon.

A védelmi készültség mérséklése után feloldották a forgalomkorlátozást a Tisza-tó menti töltéseken, a Tisza jobb partján Kisköre és Doba, valamint a bal partján Pusztataskony és Fegyvernek között. A védtöltéseken továbbra is csak az igazgatóság által kiadott gátközlekedési engedély birtokában lehet közlekedni.

Az elmúlt napok csapadékmentes, hideg időjárásának köszönhetően a Közép-Tisza vidékén nem változott az elöntött területek nagysága, továbbra is mintegy 525 négyzetkilométernyi földet borít belvíz. Az elmúlt 24 órában az 55 szivattyútelep összesen 3,1 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba, a főcsatornák teltsége 100 százalék felé közelít. Több helyen az összefagyott növényzet akadályozza a belvíz elvezetését.

Az igazgatóság működési területén lévő települések önkormányzatai közül 11 elsőfokú, 20 másodfokú, 9 pedig harmadfokú védelmi készültségben küzd a belterületi elöntések ellen.

Mobil szivattyúkat is bevetnek


A 23 telepített szivattyú mellett két mobil berendezést is üzembe helyeztek a belvíz elvezetésére a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) területén - tájékoztatta Bara Sándor védelemvezető kedden az MTI-t.

Közlése szerint a szivattyútelepek naponta 4,3 millió köbméter belvizet, a mobil szivattyúk további 60 ezer köbmétert emelnék át a befogadó folyókba, csatornákba. Az elöntések többnyire lefagyottak, hóval borítottak.

Az igazgatóság területén egyébként 418 négyzetkilométer földet borít belvíz, ennek fele vetés és szántóföld - tette hozzá a Tikövizig igazgatója.

Bara Sándor elmondta azt is, hogy 12 védelmi szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget: a Berettyó-alsó, a Kálló és az Alsó-Nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon a legmagasabb, harmadfokú a készültség. A Tiszai-alsó, a Tiszai-középső és a Tiszai-felső szakaszokon, illetve a Kadarcs-Karácsonyfoki, a Kösely-alsó, a Kösely-felső, a Hamvas-Sárréti, a Berettyó-felső, és az Alsó-Nyírvíz-Kati-éri belvízvédelmi szakaszokon pedig másodfokú a készültség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását