2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Lemaradtunk a napfogyatkozásról

Az európai földrész nagy részén uralkodó ködös téli idő megakadályozta a keddi részleges napfogyatkozás élvezetét, de akadtak helyszínek, ahol látható volt a ritka jelenség.
2011. január 4. kedd 13:46 - HírExtra
Magyarországon az ország északnyugati és középső részén nyílt a legjobb lehetőség arra, hogy az érdeklődők nyomon kövessék a részleges napfogyatkozást. Budapesten a ködös idő akadályozta a jelenség megfigyelését.

A keddi napfogyatkozást Jeruzsálem felett észlelték először, majd az európai országok következtek.

A téli időjárás azonban más országokban is közbeszólt, Svájctól Oroszországig éreztette hatását. A napfogyatkozás legnagyobb kiterjedésére Svédországban lehetett számítani, az északi országban a Nap 85 százalékát takarta a Hold. A svédeknek igen ritkán nyílik alkalmuk hasonló égi játék megfigyelésére, teljes napfogyatkozásra 2126-ig kell várniuk.

Szerencsésebbek voltak viszont a lengyelek, Krakkó felett derült volt az ég, a televízió képernyőjén azonban az egész ország nyomon követhette a jelenséget.

A napfogyatkozás Oroszország európai részén, így Moszkvában is észlelhető lett volna, a fővárost azonban sűrű köd borította a jelenség idején. A napfogyatkozás moszkvai idő szerint 10.38-kor kezdődött, 12.04-kor ért véget, és a Hold a Nap felületének 81,2 százalékát takarta el. Semmi sem látszott azonban a sűrű ködben, az első kék foltok az égen csak pár perccel a látványosság vége előtt jelentek meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását