2024. május 7. - Gizella

Orbán mégis enged?

A Reuters jelentése szerint Orbán hajlik a médiatörvény megváltoztatására, amennyiben az EU bírálja azt.
2011. január 6. csütörtök 10:14 - HírExtra
"Az Európai Unió tagja vagyunk, és vannak játékszabályok" - mondta a kormányfő. Mindazonáltal ismét kijelentette, hogy az új magyar médiatörvény összhangban van az EU más tagjainak hasonló jogszabályaival, olyan országokéival, mint Franciaország, Németország vagy Hollandia.

Orbán Viktor szerint a magyar médiatörvényben egyetlen speciális magyar szabály sincs, csak olyan jogi megoldásokat tartalmaz, amelyek tételesen szerepelnek más uniós tagállamok médiatörvényeiben, ezért elképzelhetetlen lenne a jogszabály bizonyos passzusainak megváltoztatása anélkül, hogy más tagországokat is ugyanezen passzusok megváltoztatására köteleznének - tájékoztatta a kormányfő szóvivője az MTI-t.

"Kétlem, hogy találna bárki bármi olyat a mi törvényünkben, ami ne szerepelne más EU-tagállamok médiatörvényeiben" - jegyezte meg a kormányfő a Reuters szerint. Orbán Viktor, aki külföldi újságírókkal találkozott a soros magyar EU-elnökség nyitánya alkalmából, azt mondta az AFP szerint, hogy "nem Franciaország vagy Németország dolga" ítélkezni arról, megfelel-e egy nemzeti jogszabály az Európai Unió szabályainak, hanem az Európai Bizottságé".

"Természetesen, Magyarország elfogad bármilyen az EU által indított eljárást" - mondta. "De, ha a magyar médiatörvénynek ezt a passzusát módosítani kell, akkor Franciaországban, Németországban és Hollandiában is meg kell változtatni az ottani médiatörvényeket, mivel semmi olyan nincs az általunk alkotott jogszabályban, ami ne lenne az ő médiatörvényükben" - idézte Orbán Viktor szavait a brit és a francia hírügynökség.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy "a diszkrimináció-mentesség a legfontosabb elv Európában". "Ezért nem tudom elképzelni azt a helyzetet, hogy azt mondják, hogy a magyar törvényt valamilyen vonatkozásban meg kell változtatni, miközben más országoknak ugyanazt a vonatkozást nem kell módosítaniuk".

"Úgy vélem, hogy az a mód, ahogyan a francia és a német kormány reagált ebben a vitában, túlságosan is elsietett és szükségtelen (volt)" - mondta. "A jogszabály pontos ismerete nélkül egyetlen országnak sincs joga bírálni minket, s megszabni nekünk, hogy mit tegyünk" - idézte szavait a dpa német hírügynökség. "Elégedettségét" hangoztatta ugyanakkor azzal kapcsolatban, hogy szerinte a német kormány mérsékelte bírálatát a témában tett első, decemberi nyilatkozataihoz képest. "Ugyanezt várom a francia kormány részéről is" - tette hozzá.

"Nem emlékszem rá, hogy Magyarország valaha is bírálta volna a francia médiatörvényeket" - mondta. Egyúttal megemlítette az AFP jelentése szerint, hogy Magyarországon - Franciaországgal ellentétben - nincs olyan jogszabály, amelynek értelmében a kormány nevezhetné ki a közszolgálati televízió elnökét. "És én sohasem mondtam, hogy ez egy antidemokratikus törvény lenne" - húzta alá.
Forrás: MTI/Reuters
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását