2024. május 4. - Mónika, Flórián

Elfogadták a válságköltségvetést

Esztergomban a képviselő-testület fideszes többsége péntek hajnalig tartó ülésen szavazta meg a frakció által készített válságköltségvetést, melyet csak az ülésen ismertettek, mással nem egyeztettek, és város adósságkezelési biztosának véleményét sem kérték ki - mondta Tétényi Éva független polgármester.
2011. január 14. péntek 14:25 - HírExtra
 A Fidesz-frakció szerint viszont a polgármester büdzsétervezete hozná lehetetlen helyzetbe a várost. "Kitehetjük a táblát, hogy Esztergom bezárt, ha ez a költségvetés lép életbe" - mondta a város vezetője. Kiemelte, a Fidesz a tervezetben minden jóléti kiadást törölt, a zöldterületekre, játszóterek karbantartására semmilyen összeget nem irányoztak elő.Az intézmények kiadásait 25-30 százalékkal csökkentették, a létszám azonban változatlan maradt.

Tétényi Éva hozzátette, a frakció viszont 90 millió forintot szavazott meg úszásoktatásra, ami - mint mondta - a fideszes vezetésű Élményfürdőhöz kerül és ennek az intézménynek további 90 milliót adtak fenntartásra.

A városvezető szerint az általa kidolgozott javaslattal alapszinten működhetett volna a város, hiszen olyan tervezetet alakítottak ki, mely a legkevesebb sérelmet okozta volna az érintetteknek. A polgármester szerint fennáll a veszélye, hogy a most egyeztetés nélkül elfogadott költségvetést bárki megtámadja, és érvénytelen büdzsé esetén az adósságrendezési eljárásban felosztják a város vagyonát.

A Fidesz-frakció viszont éppen a polgármestert vádolja a vagyonfelosztás segítésével. Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kijelentették; "végleg kivégezné Esztergomot Tétényi Éva válságköltségvetése".

Álláspontjuk szerint a polgármester tervezete a törvényi előírásoknak nem felel meg és "a vagyonfelosztás szakadékába" sodorja Esztergomot, ezért a "Fidesz-KDNP felelős javaslatokkal igyekezett a városra és lakóira nézve a legkisebb rossz felé irányítani a Tétényi Éva által elindított csődeljárást".

A város vezetője 2010. november 25-én jelentette be, hogy adósságrendezési eljárás indul a város 90 napon túli lejárt tartozásai miatt. Közölte, az eljárás megindítására törvény kötelezi, egyúttal megvétózta a fideszes többségű képviselő-testület határozatát, amely arra utasította, hogy további hitelekből fizesse ki a lejárt adósságokat.

A polgármester korábban ismertette, hogy 1,2 milliárd forint a kifizetetlen és lejárt számlaállomány, a város teljes adóssága csaknem 20 milliárd forint, minden egyes esztergomi lakosra 600.000 forintnyi adósságterhet rakott a korábban Meggyes Tamás vezette fideszes képviselő-testület.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását