2024. április 20. - Tivadar

Folyamatban az engedélyezés

Újabb 1400 kelet-jeruzsálemi telepeslakás felépítésének engedélyezése van folyamatban - jelentette az izraeli katonai rádió.
2011. január 16. vasárnap 12:59 - HírExtra
A szóban forgó lakások az 1967-es háborúban megszállt, főleg arabok lakta városrész délkeleti részén lévő Gilo negyedben létesülnének, ahol már korábban is sok telepeslakás építését jóváhagyták. Az illetékes regionális tervbizottság az engedélyt akár már a jövő héten megadhatja az új tervre - tette hozzá a rádió. A megszállt palesztin területeken létesített zsidó lakótelepek bővítése az egyik legfőbb vitás kérdés az izraeli-palesztin béketárgyalásokon.

A helyi önkormányzat képviselői megerősítették az értesülést, és a testület baloldali tagjai elítélték, a jobboldaliak pedig üdvözölték a tervet.

A helyi önkormányzat képviselői megerősítették az értesülést, a testület baloldali tagjai elítélték, a jobboldaliak pedig üdvözölték a tervet.

"Nem kétséges, hogy ha zöld utat kapnak ezek az építkezések, az megadja a kegyelemdöfést a békefolyamatnak a palesztinokkal", amely már amúgy is holtponton van, miután Izrael nem volt hajlandó meghosszabbítani Ciszjordániában a zsidó telepek bővítésének moratóriumát - mondta Méir Margalit, a baloldali Merec párt városi tanácstagja.

"Gilo Jeruzsálem szerves része - vágott vissza a városi tanács egy másik tagja, Elísa Peleg a jobboldali Likud, Benjámin Netanjahu miniszterelnök pártja részéről. - Nem lehet vita tárgya Izraelben, hogy szabad-e ott építkezni."



A magánvállalkozókra bízott munkálatok négy évig is tarthatnak, tekintve az építés nehézségeit az erősen lejtős, Betlehem környéki területen. Izrael 1976 óta mintegy tucatnyi zsidó lakónegyedet épített Jeruzsálem keleti szektorában, köztük az egyik első volt Gilo, ahol jelenleg több mint 200 ezer izraeli él.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását